Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Vion verdient niet aan varkensvlees

Eindhoven – Vion heeft in 2010 niets aan zijn varkensvleesactiviteiten verdiend. Dat blijkt uit het jaarverslag dat het bedrijf vandaag heeft gepresenteerd.

Het totale Vion-concern behaalde een netto winst van 80 miljoen euro op een omzet van 8,9 miljard euro. Vorig jaar haalde Vion een winst van 62 miljoen op een omzet van 9,0 miljard euro. De omzet is licht gedaald. Dat is het gevolg van de verkoop van de Thaise kipactiviteiten en het Australische lamsvleesbedrijf in 2009. De kernactiviteit Ingredients draaide een hogere omzet. Ook is er een effect van de licht gestegen Amerikaanse dollar en het Britse pond. De omzetstijging wordt voor een deel tenietgedaan door gedaalde omzetten in Food.

Uit het jaarverslag blijkt dat Vion zijn posities in rundvlees en op de drie thuismarkten (Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië) verbetert. In Nederland heeft de overname van Weyl beefproducts goed uitgepakt. Ook de kipactiviteiten in Groot-Brittannië hebben goed gedraaid.

De markt voor varkensvlees is extreem competitief geweest, aldus het jaarverslag. In Nederland heeft Vion het aantal slachtingen gelijk kunnen houden op een iets groter totaal aantal slachtingen.

Ook in Duitsland heeft het bedrijf alle zeilen bij moeten zetten om de resultaten in varkensvlees op peil te houden. In Engeland heeft Vion rechtstreeks te maken met de gestegen voerkosten doordat het over een complete integratie beschikt. In Groot-Brittannië is sprake van een overcapaciteit in de vleesverwerking, wat druk uitoefent op de markt. Bovendien is de algemene economische situatie in Groot-Brittannië slechter dan op het continent.


Zie ook: het interview met Vion-topman Uwe Tillmann: Vion laat zich niet opjagen, het houdt de lange termijn voor ogen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Waar zijn we met z'n allen toch mee bezig ?
  Volgens mij gaat de hele sector naar de klote als we blijven produceren voor de export want dit kan namelijk in buitenland veel goedkoper.
  Wat dat betreft is vion de goede weg ingeslagen met de slogan: niet meer maar beter.
  Het starproject en vergelijkbare projecten zijn ook goede initiatieven om vlees duidelijk te kunnen onderscheiden van de wereldmarkt zodat dit vlees niet uitwisselbaar is met gangbaar vlees.
  Mijn kritiek op deze projecten is echter wel dat alleen de meerkosten vergoed worden ten opzichte van gangbaar vlees dus netto schiet de varkenshouder er dan niks mee op.
  Verlies+vergoeding meerkosten blijft netto verlies!
  Ik vind dat voor deze varkens een prijs betaald dient te worden die helemaal los staat van de gangbare varkens.
  De stierenmesterij is 15 jaar terug al zeer sterk ingekrimpt omdat deze kwa kostprijs lang niet mee kon met het buitenland.
  Nu wordt er vrijwel alleen nog kwaliteitsvee gemest voor kleinschalige projecten waarvan de afzet bij opzet al geregeld is tegen prijzen die volledig los staan van de vrije markt.
  Door dit veel lagere aanbod van slachtstieren zijn Brada,Wolff en Weyl al failliet gegaan dus varkensslachterijen maak jullie borst maar nat! De euro's bij de varkenshouders om te blijven produceren onder kostprijs zijn bijna op,daarna zijn jullie aan de beurt als het aanbod varkens op gaat drogen.


 • no-profile-image

  vic

  Titel is fout!!
  Vion verdient niet aan varkensvlees, maar wel bergen geld aan het varken. Vion Ingredients verwerkt alles van het varken wat geen vlees is en maakt daar dikke winsten op!

 • no-profile-image

  Goede reacties,en een kleine toevoeging, De werknemers en directie hebben allen loon gehad?,de primaire boeren alweer niet.(zlto en de Sobel groep wel winst?creatief boekhouden)

 • no-profile-image

  V.I.O.N De vos in schaaps kleren, De vakorganisatie , de belange vertegenwoordiger bij de overheid, namens de HOLLANDSE BOER. Heeft niets verdiend, Verkoop je bezittingen
  en stop met het verder naar de vernieling helpen van de boeren.
  Geef het geld terug aan de boeren .NMA waar zijn jullie.

Of registreer je om te kunnen reageren.