Varkenshouderij

Nieuws 196 x bekeken

Klimaatvoetafdruk Deens varkensvlees licht verbeterd

Aarhus – De gemiddelde CO2-emissie bij de productie van 1 kilo varkensvlees (slachtgewicht) was vorig jaar in Denemarken 3,4 kilo.

Dat blijkt uit een nieuwe analyse van de universiteit van Aarhus. De 25 procent technisch meest doelmatige bedrijven doen het met iets minder emissie, namelijk 3,1 kilo. Los daarvan is het gemiddelde emissiecijfer lager dan vier jaar eerder, toen de berekeningen van de klimaatvoetafdruk uitkwamen op 3,6 kilo. Over nog eens vijf jaar is de gemiddelde emissie op het huidige niveau van de 25 procent doelmatigste bedrijven, zo voorspellen de analisten uit Aarhus.

Zij stellen tevens vast dat de voerinzet de grootste emissieveroorzakers is met een aandeel van 60 procent. Dat onderstreept naar hun visie dat vooral bij de teelt van graan klimaatwinst kan worden geboekt. Methaan in de mest is ook een belangrijke emissiecomponent. De berekeningen gaan uit van de productieketen tot en met het verwerkte varken in de slachterij. Voor het transport daarna zijn de cijfers apart berekend. Zo blijkt 600 kilometer transport in een koeltruck per kilo nog eens 3,2 kilo CO2 per kilo vlees te vergen. Export naar overzee, bijvoorbeeld Japan, vergt nauwelijks veel meer: 21.000 kilometer per schip ’kost’ 3,6 kilo Co2 per kilo vlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.