Varkenshouderij

Nieuws 204 x bekeken

KNMvD: rapportage over dierenwelzijn en diergezondheid

Houten - De Vakgroep Gezondheidszorg Varken van dierenartsenkoepel KNMvD oppert het plan om varkensbedrijven periodiek aan een nog te ontwikkelen GezondheidsEffect Rapportage (GER) te onderwerpen.

Uit een GER moet blijken hoe het is gesteld met het dierenwelzijn en diergezondheid op een bedrijf, en de risico’s voor de volksgezondheid. De kaders voor de beoordeling wil de vakgroep samen met de sector, en bijvoorbeeld GGD’s en dierenwelzijnsorganisaties opstellen. Met een GER kan een boer tonen dat hij op een 'dierwaardige' wijze produceert zonder de volksgezondheid in gevaar te brengen.

De bestaande verplichte gezondheidsplannen op bedrijven zijn gericht op de eigen bedrijfsvoering. De GER is er voor de buren. "De varkenshouderij is niet meer alleen van de varkenshouderij", verklaart Annemarie Dirkzwager, secretaris van de Vakgroep. Of de GER er komt, hangt af van de varkenshouders zelf, maar ook van in hoeverre de vraag vanuit de maatschappij groeit naar meer transparantie bij de productie van vlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.