Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

KDV stapt in duurzaam vlees met één ster

Oudewater – De Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) breidt zijn assortiment varkensvlees uit met duurzaam varkensvlees met één ster van de Dierenbescherming.

KDV beschikt daarmee over Milieukeur, Biologisch, British welfare en nu Beter Leven (1 ster) vlees.
Volgens Jaap de Wit jr. van KDV produceren op dit moment ongeveer tien varkenshouders al volgens de eisen van het Beter Leven vlees, samen goed voor ongeveer 750 varkens per week.

Doelstelling is om op korte termijn te komen tot een productie van ongeveer 1.500 varkens per week. ”Dat betekent dat we op zoek zijn naar tussen de tien en twintig varkenshouders die voor ons willen produceren.”

Veel KDV-producenten voldoen al voor een groot deel aan de eisen voor het één ster varkensvlees. Belangrijkste verschil is de vierkante meter-eis. KDV betaalt een meerprijs van 8 cent boven op de normale uitbetaalprijs voor varkens met één ster. ”Elke varkenshouder moet zijn eigen afweging maken. De ervaring leert wel dat de dieren op een oppervlakte van één vierkante meter per dier beter groeien”, zegt De Wit.

KDV zegt voor het vlees met één ster verschillende afnemers in de supermarktwereld en vleesverwerkers die leveren aan de supermarkten in beeld te hebben. Namen wil De Wit echter niet noemen. ”We laten het aan die partijen zelf over om bekend te maken dat ze vlees met één ster in het assortiment opnemen.”

KDV is een samenwerkingsverband tussen onder meer varkenshouders (De Hoeve) slachterij (Westfort), grossiers (Kruiswijk, Lunenburg), retailers, slagers (Keurslagers) en vleeswarenproducenten. Wekelijks worden zo’n 25.000 varkens geslacht (20.000 bij Westfort en 5.000 bij Compaxo). Van het aantal slachtingen is nog ongeveer een kwart van gangbare varkens.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Goeie zaak dat er steeds meer slachterijen op de markt komen die vlees willen verkopen wat duidelijk te onderscheiden is van datgene wat gangbaar geprodudeerd wordt.
  Wanneer echter alleen de meerkosten betaald worden raad ik iedere varkenshouder af om hieraan mee te doen want je wordt dan nog afhankelijker van 1 slachterij.
  Dergelijke projecten zijn op termijn alleen interessant voor de varkenshouders als de netto opbrengst per bedrijf(niet per varken!) duidelijk hoger is dan gangbaar en er meerdere slachterijen zijn die met zelfde concept werken want als basis bij betreffende slachterij bv 4 ct onder vrije markt is het toch verstandig om te blijven leveren om de 8 ct extra kosten te beuren terwijl je er dan netto slechts 8-4=4 ct van beurt en uiteindelijk veel slechter uit bent.
  Slachterij kan zich dus permiteren om een te lage prijs te betalen omdat er voor leverancier op korte termijn geen beter alternatief is.
  Varkens op 1 m2 inleggen ipv 0,8 m2 is op korte termijn natuurlijk goed om aanbod te verlagen,echter varkenhouders zullen dan toch weer stallen bijbouwen om hetzelfde aantal varkens te houden en als dan op termijn blijkt dat dergelijke projecten te weinig meeropbrengst hebben zal het aanbod juist toenemen.
  Verder zal op korte termijn het biggenoverschot in Nederland nog groter worden want zijn in eerste instantie voor dergelijke bedrijven 20% minder biggen nodig

 • no-profile-image

  PJ, een heel verhaal om aan te geven wat we allemaal allang weten; de prijs van het product 'varkensvlees' is al decennialnag veel te laag, waardoor deze krankzinnig onbeschaafde toestanden dankzij en door het CDA konden ontstaan. De enige remedie is een heel drastische. Verhoog de kiloprijs met 25% zodat er niet meer beneden de kostprijs maar nét daarboven geproduceerd hoeft te worden. Dwing de grote slachterijen en retails om daarmee accoord te gaan. Zo niet: dan slachten en ratailen zij hun eigen achterhammen maar. Makkelijk zat: de producent heeft in feite alle macht in handen. Idioot dat al die stomme boeren zich al jarenlang laten rippen en strippen door Van Gils pakken op gaatjesschoenen met slabber voor! En daar zeggen ze dan ook nog 'mijnheer' tegen!

 • Heijdravleesvee

  Weg onderscheidend vermogen. Jammer dat kdv nu gaat meebetalen om de dierenbescherming nog sterker te maken.

 • B bob

  Hoelang kunnen jullie nog achterblijven Heijdra Vleesvee ?

Of registreer je om te kunnen reageren.