Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

GD waarschuwt voor lekwater uit luchtwassers

Deventer – Lekwater uit luchtwassers is dodelijk voor varkens. Aldus een waarschuwing van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer.

De GD waarschuwt varkenshouders te voorkomen dat varkens in contact kunnen komen met gelekt waswater uit de luchtwasser. De afgelopen drie weken kreeg de GD twee meldingen van dode varkens die lekwater uit luchtwassers hadden opgenomen. Het water is zwaar giftig, zo waarschuwt de GD. De luchtwassers verwijderen ammoniak, fijnstof en geur uit de lucht.

Het nitrietgehalte in dit waswater is zeer hoog. Enkele slokken hebben al tot gevolg dat de dieren binnen tien minuten doodgaan. De GD waarschuwt daarom dat het verstandig is om de luchtwasinstallatie regelmatig te controleren op lekkage. De aanvoer van het water naar de luchtwasser kan beter niet gecombineerd zijn met andere waterleidingen. Het afgevoerde waswater mag niet in de stal terecht komen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Opvangen en naar het chemisch afval brengen ? Wat een uitvinding.

Of registreer je om te kunnen reageren.