Varkenshouderij

Nieuws 271 x bekeken

GD start met onderzoek naar Streptococcus suis serotype 9

Deventer – Vandaag is begonnen met een groot onderzoek naar Streptococcus suis (Ss), een groep bacteriën die grote problemen veroorzaakt bij biggen.

Er zijn veel verschillende types van Streptococcus Suis. Over de meeste types is nog weinig bekend. Ook het ziekteverloop van het type Ss9 is nog onvoldoende duidelijk. Er zijn aanwijzingen dat de bacterie ook via de darm het lichaam kan binnendringen. In dat geval zou een verbeterde darmgezondheid de problematiek met Ss kunnen verminderen.

Het nieuwe onderzoek richt zich op de kenmerken van kwaadaardigheid van Ss9 en anderzijds naar vermindering van het aantal Streptococceninfecties door aanpassingen van de voeding. Voerproeven worden uitgevoerd op een bedrijf met een Ss9-probleem. De eerste resultaten zijn in de loop van dit jaar bekend.

Het onderzoek is een samenwerkingsverband tussen Wageningen UR Livestock Research (inclusief VIC Sterksel), Faculteit Diergeneeskunde, de Gezondheidsdienst voor Dieren, Centraal Veterinair Instituut en Veterinair Centrum Someren op verzoek van het ministerie ELI, Productschap Vee en Vlees (PVV) en Productschap Diervoeder (PDV).

Of registreer je om te kunnen reageren.