Varkenshouderij

Nieuws 177 x bekeken

Deens antibioticagebruik daalt 25 procent

Kopenhagen – De Deense varkenshouderij heeft in het eerste kwartaal een kwart minder antibiotica verbruikt dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Het toegediende volume daalde met vijf ton naar dertien ton, volgens de statistieken van VetStat, onderdeel van de veterinaire- en voedselveiligheidsautoriteit in Kopenhagen. De daling deed zich in grote lijnen voor bij alle types antibiotica, wat erop duidt dat niet alleen biggen, maar ook vleesvarkens en zeugen minder hebben gekregen.

De overheid juicht, maar de georganiseerde landbouw en de veeartsenbond plaatsen kritische kanttekeningen. Landbouwminister Henrik Høegh gaat ervan uit dat de daling in het gebruik vooral wordt gestimuleerd door de zogenoemde gele-kaartregeling. Varkenshouders die opvallend veel antibiotica gebruiken, krijgen op basis daarvan een waarschuwing en extra veterinaire controle die zij uit eigen zak moeten betalen. ”Ik denk dat we met die regeling op het juiste spoor zitten”, gelooft de bewindsman.

Landbouwsectororganisatie LF en de dierenartsen zetten op hun beurt echter ook vraagtekens bij de scherpe daling. ”Als het betekent dat zieke dieren niet behandeld worden, is dat geen goede zaak", waarschuwt chef-veterinair Claus Heisel van de veeartsenbond LVK.

Of registreer je om te kunnen reageren.