Varkenshouderij

Nieuws

Deens Marmite-verbod schiet Britten in verkeerde keelgat

Londen – Het Deense verbod op Marmite is de Britten in het verkeerde keelgat geschoten. Een vergeldingsactie van de Britten kan de Denen treffen in hun bacon-afzet.

Er is nauwelijks een product dat meer Brits is dan een potje Marmite. Er is ook nauwelijks een product waarover de meningen zo uiteen lopen, voor de één is een potje Marmite een hemel op aarde, voor de ander is het hartige smeersel erger dan zoute haring met slagroom. Marmite is daarmee ook een taalbegrip in het Engels: als een product zowel fervente liefhebbers als haters kent, dan wordt dat aangeduid als het 'Marmite effect'.

Nu de Denen dat Marmite (een soort leverpastei op basis van brouwgerst) hebben verboden, ligt dat de Britten dan ook zwaar op de maag. De Deense voedselveiligheidsdienst stelt dat de potjes te veel toegevoegde vitaminen en mineralen bevatten en daarom niet voldoende aan de geldende voedselwetten.

Die 'onzin' leidt tot opgewonden verhalen in vrijwel alle Britse media. The Guardian wil de Denen bijvoorbeeld terugpakken door hun bacon te verbieden, of in ieder geval in de winkels links te laten liggen. Dat zou de Deense varkenssector zwaar treffen, want Groot-Brittannië is veruit de grootste afnemer.
De Daily Mail stelt dat het nu in ieder geval vast staat dat de Denen in het kamp van de ’haters’ behoren. De krant citeert ook enkele Britse expats in Kopenhagen die zich vertwijfeld afvragen wat ze nu in vredesnaam op hun toast moeten smeren. Ook de respectabele omroep BBC kan niet om het onderwerp heen en zet dat onder de aardige kop: ’Spread the news’.

Of registreer je om te kunnen reageren.