Varkenshouderij

Nieuws

CDI zorgt voor meer spier en minder spek bij varkens

Lochem – Voeren met behulp van een computergestuurde droogvoerinstallatie (CDI) levert 70 cent per afgeleverd vleesvarken op.

Dat blijkt uit een vergelijking van voerfabrikant ForFarmers. Het bedrijf vergeleek de technische resultaten van 97 bedrijven waarvan een deel werkt met een recht-toe-recht-aan bakkenvulsysteem, en een ander deel met een CDI.

De conclusie is dat varkens gevoerd met een CDI meer spier en minder spek aanzetten en daardoor een hoger percentage mager vlees scoren. Dit leidt tot betere benutting van het voer en daarom een 0,04 lagere EW-conversie. De daggroei is 9 gram lager met een CDI dan bij het onbeperkt voeren met een bakkenvulsysteem.

Per saldo levert een CDI 70 cent per afgeleverd varken op, blijkt uit het verschil in productiegetal. Dit kengetal vergelijkt de winstgevendheid tussen bedrijven en is gebaseerd op de variabelen groei, uitval, EW-conversie en het vleespercentage.

Of registreer je om te kunnen reageren.