Varkenshouderij

Nieuws 257 x bekeken

Britten willen van roepprijzen af

Londen - In de Britse National Pig Association neemt het verzet toe tegen het huidige systeem van roepprijzen in de varkensslachterij.

Volgens de NPA worden de prijzen daarbij eenzijdig bepaald (door de vleesbedrijven) waardoor er geen of weinig verband bestaat met vraag en aanbod. Uit een online enquête onder leden van de Britse varkensbond blijkt dat bijna 90 procent denkt dat de varkenssector niet kan overleven als het systeem van roepprijzen in stand blijft.

"Veel varkenshouders ontlopen de roepprijzen regelmatig, bijvoorbeeld door hun dieren op de spotmarkt aan te bieden of door varkens waar ze nog niet over beschikken toch vast voor slacht aan te bieden. De NPA zelf laakt ook het feit dat de roepprijzen worden bepaald nadat dieren voor de slacht zijn aangeboden. De vleesbedrijven moeten inzien dat de roepprijzen deels de oorzaak zijn van de problemen en dat ze in hun eigen belang meer moeten kijken naar de gemiddelde notering (DAPP). De bal ligt nu op de helft van de vier grote vleesbedrijven, Tulip, Cranswick, Vion en Woodhead," aldus de Britse bond van varkenshouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.