Varkenshouderij

Nieuws

'Adviesgroep varkensmarkt biedt geen concrete oplossingen'

Brussel – Landbouwcommissaris Dacian Ciolos betreurt het dat de EU-lidstaten geen constructieve oplossingen hebben voor de problemen op de varkensmarkt. Dat zei hij gisteren tijdens een landbouwraad in Brussel.

Ciolos presenteerde daar een vorige week verschenen rapport van de Europese adviesgroep over dit onderwerp. De belangrijkste bevinding is dat producenten zich gezien de lage consumentenprijzen beter op de export dan de interne markt kunnen richten. Het groeipotentieel binnen de EU is zeer beperkt, stellen de leden van de groep.

Het probleem is dat de prijsschommelingen in de voerkosten door retailers niet worden doorberekend aan de klant. De lidstaten zijn echter verdeeld over een oplossing hiervoor. Private opslag, zoals eerder dit jaar door Ciolos werd toegestaan, wordt beschouwd als een noodgreep; meer structurele maatregelen zijn nodig om het tij echt te keren.

Volgens de eurocommissaris ligt het antwoord in het verbeteren van de concurrentiepositie door innovatie. Dat is ook het standpunt van Nederland, zo verklaarde een woordvoerder van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) na de raad. Een klein aantal lidstaten, waaronder België, wil juist dat Brussel stevig ingrijpt met bestaande én nieuwe marktmaatregelen.

Verwacht wordt dat Ciolos in zijn definitieve voorstellen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) komt met plannen voor meer promotie van varkensvlees, zowel binnen als buiten de EU, en een beter marktevenwicht tussen de verschillende producenten. Marktmaatregelen blijven bestaan, maar zijn enkel bedoeld voor noodgevallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.