Varkenshouderij

Nieuws 299 x bekeken

Vion ontevreden over winstmarge Duitsland

Hamburg – Vion is ontevreden met de winstmarge in Duitsland. Dat zegt topman Norbert Barfuss van Vion Deutschland in het Duitse vleesvakblad afz.

Het rendement op de omzet van het Nederlandse concern in de Bondsrepubliek bedroeg vorig jaar volgens Barfuss maar 1 procent. Dat komt neer op een winst van 37 miljoen daar de omzet uitkwam op 3,7 miljard euro, zo doet Barfuss uit de doeken. In de toekomst moet de marge flink hoger worden, met het oog om concurrerend te blijven en te kunnen investeren. Omzetgroei is daarom niet meer het primaire doel van het concern, maar wel de inzet op producten met een toegevoegde waarde voor de gezondheid of het dierenwelzijn.

”Acquisities komen alleen nog in aanmerking, als ze goede kansen op de markt hebben,” aldus Barfuss, die niettemin wel een herstructurering van de markt onvermijdelijk vindt. ”Vion streeft niet naar dominantie op de markt, maar is blij met iedere marktpartij die eraan bijdraagt dat onverstandige niet kostendekkende prijzen verdwijnen.”

Varkenshoudersorganisatie ISN waarschuwt Vion in een commentaar op de uitlatingen van Barfuss, dat de pogingen van het concern om de marges op te krikken ’in geen geval ten koste mag gaan van de varkenshouders.’ ”Nu al is een kostendekkende productie van varkensvlees niet mogelijk. Bovendien moeten de kosten voor hogere dierenwelzijnseisen door worden gegeven aan de markt. Die lasten mogen niet blijven hangen bij de varkenshouders”, zegt de ISN.

Of registreer je om te kunnen reageren.