Varkenshouderij

Nieuws

Veehouders dwingen Bernheze tot medewerking

De gemeente Bernheze moet bij de provincie Noord-Brabant ontheffing aanvragen voor de uitbreiding van acht veebedrijven boven anderhalve hectare, de grens die de provincie vorig jaar vaststelde.

De kortgedingrechter in Den Bosch heeft dat donderdagavond bepaald in een zaak die was aangespannen door de veehouders.

Weigering door het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad om de ontheffing aan te vragen is onrechtmatig, omdat het gemeentebestuur in de oude samenstelling altijd heeft meegewerkt aan de uitbreidingsplannen, oordeelde de rechter in een voorlopig oordeel.

Als de gemeente de ontheffingsaanvragen niet bij de provincie indient, kan een dwangsom van in totaal 800.000 euro worden opgeëist.

Ontheffingen voor uitbreiding boven de maximumgrenzen voor megastallen kunnen tot 1 april worden ingediend bij de provincie. De gemeenteraad van Bernheze ging woensdagavond in minimale meerderheid akkoord met het collegevoorstel om niet mee te werken aan de uitbreidingsplannen van de veebedrijven in Heeswijk-Dinther, Nistelrode, Loosbroek en Vorstenbosch.

Een gemeentewoordvoerder laat in een reactie weten dat de ontheffingen 'onder protest' worden aangevraagd.

De provincie beslist uiteindelijk of de acht aanvragen voldoen aan de criteria die Provinciale Staten vorige maand hebben vastgesteld. De veehouders moeten beschikken over een schriftelijke aanvraag en een concrete toezegging en medewerking van de gemeente aan de uitbreiding.

Zie ook: Kort geding over erkenning als lopend geval

Of registreer je om te kunnen reageren.