Varkenshouderij

Nieuws

Sombere prognose voor Zweedse varkenssector

Jönköping - De productie in de Zweedse varkenssector blijft in het lopende jaar en volgend jaar op de terugtocht.

Dat gelooft de rijkslandbouwdienst in Jönköping in een analyse voor de korte termijn. Uitgaande van de inseminatiestatistieken slinkt het vleesvarkensaanbod in ieder geval dit jaar met zo’n 136.000. Dat komt neer op om en nabij de 5 procent. Ook de investeringen in de vervanging van uitgediende stalcapaciteit ligt op een te laag niveau, terwijl de trend bovendien een verder dalende lijn laat zien.

De negatieve ontwikkeling is niet nieuw. Sinds de aansluiting van Zweden bij de EU heeft de sector zijn aandeel op de binnenlandse markt zien teruglopen, hoewel de consumptie sindsdien is gestegen. Oorzaak is dat geïmporteerd vlees tegen een lagere prijs wordt afgezet. De import komt primair uit Denemarken en Duitsland. Enige lichtpunt voor de Zweedse varkenshouderij is dat de overschakeling op groepshuisvesting voor zeugen al is voltooid, wat kansen biedt in 2013 als het fixatieverbod in de EU van kracht wordt. (WV)

Of registreer je om te kunnen reageren.