Varkenshouderij

Nieuws

Roepprijzen verstoren Britse varkensmarkt

Londen - De roepprijzen van de grote slachthuizen, en vooral de druk die de grote supermarkten Tesco en Asda daarop uitoefenen, verstoren een regelmatige prijsvorming op de Britse varkensmarkt.

Dat leidt er onder meer toe dat Brits varkensvlees met kwaliteitsmerk goedkoper is dan vlees uit andere Europese landen waar de welzijnseisen lager zijn. Dat stelt de National Pig Association, de organisatie van Britse varkenshouders. "De consumenten zijn bereid een belangrijke premie te betalen voor varkensvlees met het Rode Tractor kwaliteitsmerk," denkt de NPA. Door het 'gebroken prijssysteem' komt dat echter niet tot uiting in de varkensprijzen.

"Transparante waarden voor rund- en lamsvlees bieden slachthuizen, verwerkers en winkeliers alle reden om de prijs naar gelang de vraag omhoog, of omlaag, te laten bewegen. In de varkenssector worden de opbrengsten echter gedicteerd door de zelf-bepaalde roepprijzen van de grote slachters. En die hebben weer de grote wandelschoenen van Tesco en Asda op hun keel," schrijft de NPA. "Tenzij de verwerkers een agressiever standpunt over hun prijzen tegenover de winkeliers gaan innemen of varkenshouders meer varkens naar de spotmarkt brengen zal de Britse sector blijven kwakkelen en zullen meer en meer varkensstapels verdwijnen."

Of registreer je om te kunnen reageren.