Varkenshouderij

Nieuws 245 x bekeken

Prijsverschil Duitse bio- en gangbare varkens neemt toe

Berlijn – De Duitse vraag naar biologisch varkensvlees is onveranderd groot bij een te krap binnenlands aanbod, maar het stijgende prijsniveau kan een breekpunt worden, ook al vanwege het groeiende verschil met gangbaar varkensvlees.

Dat zegt de Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE). Volgens deze overheidsinstantie zitten de prijzen van biovlees sinds het begin van het jaar in een stijgende trend die op dit moment heeft geresulteerd in noteringen van 2,92 euro tot 3,06 euro per kilo. In sommige gevallen, bij een mager-vleesaandeel van 56 procent, betalen de verwerkers zelfs 3,14 euro per kilo. Daar staat tegenover dat ook de voerkosten fors zijn gestegen, zodat dit prijsniveau ook een kwestie is van pure noodzaak, meent brancheorganisatie Aktionsbündnis der Bioschweinehalter Deutschlands (ABD).

De Duitse biovarkensstapel is van een bescheiden omvang. Per jaar komen maar 220.000 dieren beschikbaar, wat overeenkomt met een aandeel van slechts 0,5 procent in de varkensvleesproductie als geheel. Tot halverwege 2009 was de biggenproductie een remmende factor, maar dat knelpunt is grotendeels weggewerkt. De prijzen van biobiggen van op het ogenblik ruim 100 euro kunnen wel een nadelige factor worden, aldus de BLE.

Of registreer je om te kunnen reageren.