Varkenshouderij

Nieuws 231 x bekeken 4 reacties

NVV: productieregulering sleutel voor betere prijs

Odiliapeel – De NVV wil in Europees verband pleiten voor productiebeperking van de varkens. Alleen op die manier wordt een betere prijsvorming mogelijk. Dat zegt voorzitter Wyno Zwanenburg van de NVV.

Het landelijk bestuur van de NVV buigt zich donderdag over een notitie over de prijsvorming binnen de varkensketen. Het bestuur moet zich uitspreken over deze nieuwe beleidslijn.
In de notitie staat verder de wens om te komen tot een Europees regulier prijsoverleg tussen producenten en afnemers onder leiding en toezicht van een marktmeester. De NVV pleit verder voor aanpassing van de kartelwetgeving zodat het voor de producenten beter mogelijk wordt om prijsafspraken te maken binnen samenwerkingsverbanden. Voorwaarde is dan ook dat de EU de grenzen gesloten houdt voor goedkoop vlees uit bijvoorbeeld de Mercosur-landen.

Volgens NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg is de wens om te komen tot productieregulering en beperking voor het eerst ook merkbaar in Duitsland en Denemarken. ”In ons laatste overleg met collega-organisaties in die landen werd er voor het eerst serieus op die mogelijkheid in gegaan.” Volgens Zwanenburg is productieregulering een voorwaarde om te komen tot een betere prijsonderhandelingspositie.

Hij wijst er op dat de grenzen van de schaalvergroting zo langzamerhand zijn bereikt. ”We moeten ons in steeds gekkere bochten wringen om aan alle maatschappelijke eisen te voldoen. Extra inspanningen worden niet betaald, de enige manier tot nu toe is om de kostprijs te drukken door schaalvergroting.”

Lees ook: 'Betere prijs begint bij productiebeperking'

Foto

Ger Timmer

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Goeie zaak,hoop dat het wat uithaalt.Veel beter dan steeds maar uitbreiden en daarna klagen dat de prijs te laag is.
  Dat het slecht is wordt door samenleving niet meer serieus genomen als er maar continue uitgebreid wordt.
  Buitenstaanders hebben niet in de gaten dat grote bedrijven torenhoge schulden hebben bij de bank.

 • no-profile-image

  kritisch

  Door de megastallen discussie kunnen wij niet meer uitbreiden, dus zijn we nu voor productiebeperking. En door de mestafzetkosten worden we sowieso te duur.

  Logisch dat de rest van Europa erop wijst dat wij dan ook het goede voorbeeld moeten geven. "Voor Europees marktevenwicht eerst maar eens de Nederlandse export van biggen aan banden leggen. "

 • no-profile-image

  Toch wel grappig: in tijden dat de quotering er in de ene sector uit gaat, pleiten voor het invoeren van quotering in de andere sector. En dan nog zeker aan hetzelfde loket?

  Zegt meteen iets over het realiteitsgehalte......

 • no-profile-image

  Martin P. Afschaffing melkquotering zou best eens kunnen leiden tot dezelfde misstanden als nu bij de varkens. Ik ben het als niet varkensboer geheel eens met NVV, beperk productie tot consumptie niveau binnen EU en stop de vrije wereldmarkt, die brengt niets dan financiele problemen voor producenten en consumenten. Tot nu toe en ook in de toekomst zal alleen de handel en internationale dienstverlening hiervan profiteren. Zei de voorman van KPN niet dat er duizenden werknemers op straat komen omdat XXXXXX en toen veel diensten kunnen we laten doen in goedkoopte landen. Voor onze voedsel pakket geldt in principe hetzelfde, beter werkloos en goedkoop dan iets duurder maar wel werk in de winkel.

Of registreer je om te kunnen reageren.