Varkenshouderij

Nieuws 269 x bekeken 5 reacties

LTO en Vion: veel nadelen aan productiebeperking

Beerta/Son – Productiebeperking en marktbescherming als middelen om de varkensprijs op peil te houden. Het zijn aardige gedachten van de varkenshoudersvakbond NVV, maar ze gaan niet werken, menen LTO Varkenshouderij en vleesconcern Vion. Ook in België en Duitsland wordt er genuanceerd over gedacht.

Voorzitter Annechien ten Have van de LTO-vakgroep Varkenshouderij vindt het idee om de inkomens van varkenshouders te verhogen op zich sympathiek. Ook LTO wil geen grote importen van pluimvee-, en varkensvlees vanuit Zuid-Amerika.

Toch lijkt er weinig draagvlak te vinden in Brussel en tal van Europese hoofdsteden voor afscherming van de eigen Europese markt tegen goedkope importen. Ook voor productiebeperking lijkt geen meerderheid te vinden in de EU, en alleen krimpen in Nederland zal geen enkel effect hebben, meent Ten Have.

Ook Vion ziet de problemen in de varkenshouderij, zegt een woordvoerder. Toch is dat voor Vion geen aanleiding om zich tegen de vrije markt te keren. Die vrije markt werkt in beginsel goed. Juist een afgeschermde markt dreigt voor extra problemen te zorgen, meent Vion.

Directeur Andreas Stärk van de ISW, de commerciële afdeling van de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN is huiverig als het over productieregulering en beperking gaat. ”Op papier lijkt het allemaal heel mooi, maar ook aan een quoteringssysteem zitten veel nadelen. Bovendien ontneem je jonge varkenshouders veel mogelijkheden om te ondernemen.

Dat is ook de mening van Dirk Bohnen van de Belgische Boerenbond. ”Het idee van productieregulering is niet haalbaar”, aldus Bohnen. ”We zijn wel van mening dat de overproductie van 2 tot 3 procent in Europa een zeer drukkend effect heeft op de prijsvorming.”

Als alternatief noemt Bohnen de mogelijkheid om op Europees niveau een regeling op te zetten om de zeugenhouderij in te krimpen, juist ook in verband met de omschakeling naar groepshuisvesting. ”Trek geld uit om zeugenhouders uit te kopen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wie heeft gelijk de NVV die zegt dat de buitenlandse collega's wel mee willen of de LTO en VION die zeggen dat de andere landen echt niet mee doen. Is hier het spel van de verdeel en heers politiek weer in optima forma. Niet geschoten is altijd mis zou ik zeggen. Dit plan van NVV is toch wel de moeite waard om te worden onderzocht of is het vrije makrt denken zo diep geworteld dat de standsorganisatie er mee door gaan tot er geen boer meer over is. Het doet me denken aan het heilige geloof van de Paus en zijn kerk loopt leeg.

 • no-profile-image

  Ach vion wil alleen maar goedkoop inkopen en lto doet geen ene zak voor de varkenshouders dus hun mening doet er totaal niet toe.

 • no-profile-image

  De LTO gaat liever een kostendverhogend plan maken voor het fosfaat overschot Het plan van de NVV is beter daar vang je twee vliegen in èèn klap.De varkenshouders zijn het een keer zat alleen maar harder werken voor minder geld.Dus NVV ga zo door.

 • no-profile-image

  LTO kan er niet in mee.In de melkveehouderij pleiten voor afschaffing en bij de varkenhouders quotering invoeren?
  VION wil goedkoop inkopen.

 • no-profile-image

  VION /Z.L.T.O. zijn het stadium boeren allang voorbij voor hun geld, massa en goedkope inkoop. De hollandse boer wil men degraderen tot geite wollen sokken natuur beschermers.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.