Varkenshouderij

Nieuws

Ileïtis bacterie tot drie weken aanwezig in knaagdierenpoep

Doetinchem - De rol van knaagdieren in de verspreiding van de dierziekte PIA of ileïtis is bekend, maar nu is ook aangetoond hoe lang de muizen en ratten een risico vormen op het bedrijf.

Deze kostbare ziekte kenmerkt zich door acute en chronische darmontsteking bij varkens. Resultaten die onlangs zijn gepubliceerd door Australische onderzoekers bevestigen dat knaagdieren (ratten, muizen) een grote rol spelen in de verspreiding van de bacterie Lawsonia intracellularis, de veroorzaker van de ziekte. De onderzoekers stelden vast dat op meer dan 70 procent van de onderzochte varkensbedrijven met ileïtisproblemen, de gevangen ratten de bacterie bij zich droegen. De geïnfecteerde ratten scheidden de bacterie ook in grote getale uit (tot wel 10 miljard bacteriën per gram uitwerpselen).

De duur dat de knaagdieren de bacterie Lawsonia intracellularis uitscheidden was 14 tot 21 dagen na experimentele infectie. Een immuunrespons tegen de bacterie was tot 40 dagen na infectie aantoonbaar in zowel ratten als muizen. Hoewel de rol van knaagdieren in de verspreiding van de ziekte bekend is, was nog niet eerder onderzocht hoe lang de knaagdieren de bacterie bij zich dragen. Individuele varkens kunnen de bacterie tot tien weken na infectie uitscheiden.

In Nederland is naar schatting negentig procent van de varkensbedrijven besmet met de bacterie die ileïtis veroorzaakt. De schade betreft doorgaans groeivertraging, een toename van de voederconversie, meer opruimers en incidenteel sterfte. Naast het bestrijden van ratten en muizen in de stallen is een goede persoonlijke hygiëne en scheiding van materialen tussen afdelingen noodzakelijk om versleep van de bacterie over het bedrijf tegen te gaan.

Daarnaast kan medicatie of vaccinatie worden ingezet (er is een vaccin geregistreerd in Nederland). Dit is een levend vaccin dat individueel via de bek kan worden ingegeven of door het drinkwater kan worden toegediend.

Of registreer je om te kunnen reageren.