Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Fosforgehalte voer kan 10 tot 20 procent lager

Wageningen - Het fosforgehalte van varkensvoer kan fors omlaag zonder veel meerkosten en zonder de resultaten nadelig te beïnvloeden. Dat blijkt uit onderzoek van het LEI.

Door het aandeel onverteerbaar fosfor in het voer te verlagen, kan het totale fosforgehalte 10 tot 20 procent omlaag. De mest bevat dan tot 20 procent minder fosfaat. Een verdere reductie leidt wel tot sterk stijgende meerkosten.

Een dergelijke verlaging van de fosfaatgehaltes leidt tot een vermindering van de bedrijfsoverschotten met 4 tot 8 miljoen kilo fosfaat per jaar. De benodigde capaciteit voor mestwerking daalt 25 tot 40 procent. Dat scheelt jaarlijks 18 tot 47 miljoen euro. Tegenvallende resultaten zijn vaak te wijten aan het management, niet aan het fosforgehalte.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Het klopt dat de v.c. zeer belangrijk is voor de totale fosforopname van een varken. Echter is het zo dat bij een extreem lage v.c. het fosforgehalte weer omhoog moet. Dit is nodig om botbreuken te voorkomen nadat ze slachtrijp afgevoerd worden. Ik weet heel zeker dat de verlaging van fosfor in het voer weer tot problemen gaat leiden in de zeugenhouderij net als in het verleden. Het LEI hoeft geen voer te optimaliseren en de varkensboer te begeleiden in de stal. Theorie en praktijk komen niet altijd overeen. Ik snap niet dat dit onderwerp meer reactie geeft onder varkens en voerboeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.