Varkenshouderij

Nieuws

Duitse kartelwaakhond onderzoekt overname Tummel door Tönnies

Damme – De Duitse kartelwaakhond – het Bundeskartellamt – stapt in een zogenoemde verdiepte beproeving van de overname van slachterijbedrijf Tummel door Tönnies.

Dat meldt de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN, die zegt zelf om een dergelijk nader onderzoek te hebben gevraagd. Volgens de ISN houdt het onderzoek in dat de marktpartijen intensiever zullen worden benaderd om hun mening te geven over de zaak. De ervaring leert, dat dan op een snelle besluitvorming van het Bundeskartellamt niet kan worden gerekend, aldus de bond.
De bond had bij de aankondiging van de overname al meteen bedenkingen geuit.

De ISN wil naar aanleiding van het nader onderzoek ook kijken hoe de verhoudingen liggen op de slachtzeugenmarkt.
”Tegen de achtergrond van de aangekondigde meerderheidsparticipatie van Tönnies in Tummel en de veranderingen bij de slachtzeugenprijzen in het afgelopen jaar wordt telkens weer gediscussieerd over de vraag, wie eigenlijk de meeste zeugen slacht,” legt de ISN uit. De cijfers die daarover de ronde doen lopen sterk uiteen. Nu wil de bond dit precies proberen uit te zoeken. Net zoals hij dit al jarenlang heeft gedaan met de opstelling van de top-10 van grootste varkensverwerkers.

De resultaten van het zeugenonderzoek hoopt de ISN volgende week bekend te kunnen maken. (Corr)

Of registreer je om te kunnen reageren.