Varkenshouderij

Nieuws 191 x bekeken

5 procent varkensbedrijven gebruikte continu gemedicineerd voer

Den Haag - 5 procent van de varkensbedrijven gebruikte in 2008 continu gemedicineerd voer als managementmiddel.

Dat blijkt uit een rapport dat het ministerie van landbouw openbaar heeft gemaakt na kamervragen. Het rapport is vorig jaar opgemaakt aan de hand van resultaten van onderzoek van de AID in 2008. Uit het onderzoek blijkt dat tenminste één op de twintig varkensbedrijven, met name zeugen en biggen, continu behandeld worden met gemedicineerd voer. "De kans dat dieren niet overeenkomstig de registratiebeschikking worden behandeld met diergeneesmiddelen door middel van gemedicineerd voer is uitermate groot", concludeert de AID op basis van haar bevindingen.

Dierenartsen blijken bij het voorschrijven zeer onzorgvuldig te werk gaan. Driekwart van de attesten bleek niet volgens de registratiebeschikking te zijn ingevuld. De AID meldt dat hier moeilijk een waardeoordeel over kan worden gegeven, omdat het exacte aantal dieren vaak onzeker is en omdat de hoeveelheid gemedicineerd voer vaak wordt afgestemd op de grootte van de productiecharge van een mengvoerproducent.

Het voorschrijven van gemedicineerd verschilt sterk per dierenartsenparktijk. In de onderzoeksperiode van 3 maanden varieerde het aantal recepten van één tot 718 per praktijk.
Vanaf 2011 is het gebruik van gemedicineerd voer in Nederland verboden.

Of registreer je om te kunnen reageren.