Varkenshouderij

Nieuws

Varkensstapel EU krimpt

Den Haag – De varkensstapel in de Europese Unie (EU) krimpt in 2011 met 2,7 procent tot 146,3 miljoen dieren.

Dat schrijft de Amerikaanse landbouwattaché in Den Haag. De daling versnelt doordat stijgende voerkosten en de dioxinecrisis druk zetten op de marges van varkenshouders.

Vorig jaar daalde de varkensstapel met 1,2 procent en een jaar eerder met 0,6 procent. De varkensstapel is nu 10 procent kleiner dan in 2000. De marges staan voor varkenshouders in de EU al sinds 2007 onder druk, aldus het rapport.

Volgens de landbouwattaché stoppen ook steeds meer varkenshouders in de EU vanwege nieuwe milieu-eisen waaraan bedrijven moeten voldoen vanaf 2013. De grootste productiedaling is zichtbaar in de Benelux, Denemarken, Frankrijk en Spanje. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zien de stapel groeien.

Varkenshouders in de Benelux en Denemarken zijn professioneel en goed voorbereid op de nieuwe eisen die in 2013 ingaan, aldus het rapport, maar de kostprijs ligt hoog en maakt de sector minder competitief. De Britten profiteren volgens de diplomaat van de beschikbaarheid van beter fokmateriaal en scherpere controle op ziekten.

Vorig jaar, toen overigens in de Benelux en Denemarken de productie kortstondig aantrok, profiteerde het Verenigd Koninkrijk ook van een lagere waarde voor het Britse pond tegenover de euro.

In Duitsland kan de sector de kosten laag houden door de inzet van relatief goedkope arbeid uit landen als Polen en Roemenië. Frankrijk protesteert hier diplomatiek tegen, aldus de attaché, omdat Duitsland zou schipperen met de regels.

Of registreer je om te kunnen reageren.