Varkenshouderij

Nieuws 200 x bekeken

'Varkenshouders moeten producentenprijs publiceren voor meer invloed'

Dalfsen – Nederlandse varkenshouders moeten samen met hun Duitse en Belgische collega’s een producentenprijs in het leven roepen om meer invloed te krijgen op de opbrengst van hun vleesvarkens.

Dat zei bedrijfsadviseur Frank Steenbreker van ABAB Accountants en Adviseurs afgelopen woensdag op een informatieavond van FarmFocus.

Varkenshouders ontvangen al jaren minder voor hun biggen en vleesvarkens dan de kostprijs, volgens Steenbreker. ”De machtsbalans in de prijsvorming van varkensvlees lijkt verstoord. De marges in de hele keten moeten stijgen. Dat zou mogelijk kunnen met een breed gedragen producentenprijs. Alle partijen om de varkenshouder heen, die de varkenssector een warm hart toedragen, moeten zich inzetten voor het tot stand komen van deze verandering. Als de marges in de gehele keten niet verbeteren, wordt het een uitputtingsslag voor de varkenssector”, zegt hij.

De afdeling varkenshouderij van LTO Nederland en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) zouden kunnen samenwerken met hun zusterorganisaties in Duitsland en België om een producentenprijs in de markt te zetten, waar varkenshouders op kunnen handelen volgens de ABAB-adviseur. ”Als we in staat zijn om 60 tot 70 procent van de varkensaanvoer onder deze notering te vatten, versterk je de invloed van de varkenshouder op de prijsvorming. Bij de grotere bedrijven hoef je hiervoor maar 30 tot 40 procent van de ondernemers te mobiliseren.”, vindt Steenbreker.

Of registreer je om te kunnen reageren.