Varkenshouderij

Nieuws 179 x bekeken

VS-export varkensvlees stijgt flink

Washington - Amerikaanse varkensvleesbedrijven voerden in januari van dit jaar ruim 165.000 ton producten uit.

Dat is vijftien procent meer dan in dezelfde maand van 2010. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw. De forse stijging van de export van de Verenigde Staten is opmerkelijk, omdat de koers van de dollar ten opzichte van de euro begin dit jaar relatief hoog was ten opzichte van een jaar eerder. Zo was één euro in januari van 2009 gemiddeld $ 1,44 waard. Die waarde lag begin dit jaar op $ 1,33. De waarde van de dollar is het afgelopen jaar dus gestegen ten opzichte van de euro.

Opvallend is de stijging van de VS-uitvoer met 28 procent naar Japan. Daardoor komt die uitvoer in de eerste maand van dit jaar uit op bijna 36.000 ton. Daarmee neemt Japan bijna 22 procent van de VS-export voor zijn rekening. Dat aandeel daalt waarschijnlijk na de zware aardbeving in het land.

De Amerikaanse export naar China vervijftienvoudigde naar ruim 19.000 ton. Het land is daarmee ineens de op twee na belangrijkste afnemer van varkensvlees uit de Verenigde Staten. Mexico blijft de belangrijkste klant van Amerika met een afname van ruim 50.000 ton varkensvlees. Korea en Canada namen ieder ruim 13.000 ton af. Amerika exporteert bijna geen varkensvlees naar Europa (708 ton in januari van dit jaar).

Of registreer je om te kunnen reageren.