Varkenshouderij

Nieuws

Toenemende weerstand tegen hoge biggenprijs

Doetinchem – Biggenhandelaren melden toenemende weerstand bij kleine en middelgrote vleesvarkenshouders die vaak vleesvarkens als neventak houden, om biggen op te leggen.

De oorzaak ligt in de hoge biggenprijzen in relatie met de opbrengst van vleesvarkens.
Handelaar Willie Tijs in Haarle: ”Als ze op het ogenblik 50 euro per big moeten betalen en gaan rekenen met de voerkosten en de vleesprijzen, dan kan het absoluut niet uit. Steeds meer van die kleinere bedrijven kiezen ervoor om de hokken maar eens een tijd lang leeg te laten staan en betere tijden af te wachten.”

Sectorvoorzitter Varkenshandel van de NBHV bevestigt het beeld. Vooral ook in het buitenland speelt dit, is zijn commentaar. ”Het is vooral de opbrengst van vleesvarkens die te laag is en de vleesvarkenshouders ervan weerhoudt om biggen op te leggen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.