Varkenshouderij

Nieuws

Reuling Intervar wil uniforme big voor Duitse klant

Wehl – Reuling Intervar gaat werken met een kwaliteitssysteem voor biggen voor export naar Duitse afnemers.

In het systeem zijn afspraken vastgelegd voor vermeerderaar, mester, dierenarts, handelaar en transporteur. Het systeem moet leiden tot een optimale en constante bigkwaliteit. ”De Duitse markt geeft duidelijke signalen af dat het tijdstip daar is om een kwaliteitssysteem voor biggen in te voeren. Met een helder en open systeem heeft de Duitse mester inzicht in de kwaliteit en de gezondheid van de biggen. Een open communicatie tussen alle deelnemers zal leiden tot minder klachten en verstoringen. Daardoor zullen koppelingen tussen vermeerderaar en mester vaster worden, biggen constanter worden afgenomen en het uiteindelijk leiden tot betere opbrengsten”, aldus directeur Paul Reuling. Het kwaliteitssysteem is geen opgelegd protocol, maar in samenspraak met alle partijen opgesteld. De kosten worden gelijk gedeeld door Reuling, vermeerderaars en mesters.

Het programma legt geen voorgeschreven genetica op. Reuling gaat wel sturen naar het gebruik van Deense zeugen gepaard met Piétrain eindbeer.

In het protocol is precies voorgeschreven hoe de gezondheid van het zeugenbedrijf is gemonitord en voor welke ziektes. In de week van levering worden de te leveren biggen via longspoelingen onderzocht. Zo krijgt de Duitse afnemer informatie over bijvoorbeeld PRRS, Influenza, Circo type 2 en Mycoplasma. De mest van de biggen wordt onderzocht op Salmonella en Brachyspira. Het transport moet voldoen aan eisen op het gebied van dierwelzijn, hygiëne en ventilatie.

Via slachtlijnonderzoek ontvangt de vermeerderaar informatie terug van de mester, alsmede technische resultaten.

Martin ten Hooven

Of registreer je om te kunnen reageren.