Varkenshouderij

Nieuws 197 x bekeken

Nieuwe beursprijs valt goed

Loenen aan de Vecht – De nieuwe beursprijs die sinds vorige week de Utrechtse biggennotering vervangt, lijkt in een behoefte te voldoen.

Sectorvoorzitter varkenshandel Cees Oostrom van de NBHV zegt dat de prijs inmiddels tot stand komt op basis van gegevens van meer dan honderd handelaren. Vierhonderd handelaren zijn aangeschreven om aan het systeem mee te werken.

De beurs publiceert een prijs waarin eventuele toeslagen zijn verwerkt. Voorlieden Wyno Zwanenburg (NVV) en Annechien ten Have (LTO Nederland) reageren tevreden op de notering. ”Het is altijd goed dat er vanuit verschillende kanten noteringen zijn, zodat je als boer weet waar je aan toe bent”, zegt Ten Have. ”Ik denk dat de beursprijs een goede richting geeft in de markt.”

Zwanenburg juicht het toe dat de prijzen gecorrigeerd zijn voor de toeslagen, omdat toeslagen de markt ondoorzichtig maken. ”We zien om de zoveel tijd een correctie. Het is goed dat die toeslagen eruit zijn, maar het gedrag van vandaag geeft nog geen garantie voor de toekomst”, aldus Zwanenburg.

Cees Oostrom zegt dat de beursprijs inmiddels zijn weg gevonden heeft. ”Ik kan niet zeggen hoeveel van de biggen op basis van de beursprijs worden verhandeld, maar tien minuten na de publicatie is de prijs bekend van Noord-Duitsland tot Zuid-Italië.”

De prijs wordt gebaseerd op gegevens van handelaren die hun marktvisie en prijsvoorstel per e-mail doorgeven. De prijsvoorstellen die te veel afwijken worden buiten het systeem gehouden, terwijl handelaren die vaak de juiste prijs voorstellen, een zwaarder gewicht krijgen in de uiteindelijke notering.

Of registreer je om te kunnen reageren.