Varkenshouderij

Nieuws

Meer daglicht in stallen mogelijk

Zoetermeer – Er zijn verschillende mogelijkheden om problemen met directe zoninstraling via de ramen in een stal te voorkomen. Dat is de conclusie van een ronde tafelgesprek dat Wageningen UR organiseerde over de mogelijkheden voor meer daglicht in stallen.

Aan het gesprek namen varkenshouders, stallenbouwers, architecten en beleidmakers deel. Uit het gesprek bleek dat er verschillende mogelijkheden zijn om directe zoninstraling door ramen te voorkomen. Directe zoninstraling kan problemen veroorzaken in de stal. Er kan bijvoorbeeld hokvervuiling optreden en er kunnen grote temperatuurverschillen in de stal ontstaan.

Mogelijkheden om de problemen te voorkomen zijn onder meer te vinden in de plaatsing van de ramen, bijvoorbeeld aan de schaduwzijde van de stal. Te denken valt ook aan een verlenging van het dakoverstek, of de toepassing van uv-filterend materiaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.