Varkenshouderij

Nieuws 195 x bekeken

JBS boekt verlies door kosten aankoop bedrijven

Sao Paulo – JBS heeft in 2010 302,8 miljoen reais (129 miljoen euro) verlies geleden.

Het verlies is vooral het gevolg van hoge kosten voor het verwerven maar ook integreren van bedrijven. Zonder deze eenmalige kosten maakte het Braziliaanse vleesconcern 196 miljoen reais (83,5 miljoen euro) winst.

De omzet steeg met 58 procent tot 55 miljard reais (23,5 miljard euro) door het aankopen van twee bedrijven. JBS nam een meerderheidsbelang in kippenslachter Pilgrim’s Pride, marktleider in de VS, en kocht de Braziliaanse rundvleesproducent Bertin. JBS maakte in 2009 nog 221 miljoen reais (94 miljoen euro) winst.

Het was ook een klap voor JBS dat in 2010 een beursgang voor de Amerikaanse activiteiten uiteindelijk niet haalbaar bleek. Het bedrijf kocht vóór Pilgrim’s Pride en Bertin het grote Amerikaanse Swift, en gaat gebukt onder een hoge schuldenlast. Een beursgang had het nodige kapitaal opgeleverd.

Volgens bestuursvoorzitter Wesley Batista, die vanwege de onrust zijn ontslagen broer Joesley opvolgde, is een beursgang nu geen prioriteit meer. Toch denkt het bedrijf dat de marktcondities nu verbeterd zijn en een beursgang in elk geval technisch goed mogelijk is voor het einde van 2011.
JBS slacht volgens een eerdere presentatie aan investeerders normaliter zo’n 89.400 runderen per dag, evenals 49.000 varkens en bijna 8 miljoen kippen. Ook produceert JBS circa 5.400 ton zuivel per dag. Het bedrijf is wereldwijd marktleider in de productie van rundvlees, huiden en lamsvlees, en de nummer twee in kip.

In 2010 waren Noord-Afrika en het Midden-Oosten de belangrijkste markt. Bijna 18 procent van de export wordt verkocht aan landen in de regio. Daarna zijn Mexico en Japan de belangrijkste markten. Naar deze landen gaat respectievelijk 14 en 12 procent. Slechts 8 procent ging naar de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.