Varkenshouderij

Nieuws

Groei import varkensvlees door MKZ China en Zuid-Korea

Peking - China en Zuid-Korea zullen dit jaar meer varkensvlees importeren dan voorgaande jaren. 

Dat zeggen analisten van de Rabobank. De toename komt door de grootschalige uitbraken van mond- en klauwzeer in deze landen. China zal als gevolg van de uitbraak van MKZ 25 tot 60 procent meer varkensvlees importeren. Voor Zuid-Korea wordt de importgroei geschat op 35 procent, tot ruim 370.000 ton varkensvlees. De markt wordt vooral bediend door de Verenigde Staten, Canada, Chili en de Europese Unie. Duitsland heeft te maken met een exportverbod als gevolg van de dioxinekwestie. Zuid-Korea heeft het importquotum verruimd en het importtarief verlaagd.

Het MKZ-virus is in China in 2010 uitgebroken en heeft zich inmiddels verspreid over acht provincies. Daar zit 40 procent van de 106 miljoen runderen en 52 procent van de 462 miljoen varkens die het land telt. In Zuid-Korea is ruim een kwart van de varkensstapel en 5 procent van de rundveestapel geruimd in verband met mond- en klauwzeer. Het gaat om 2,5 miljoen varkens en ruim 500.000 runderen.

Onderzoekers schatten dat de Chinese varkensstapel begin 2011 13 miljoen vleesvarkens en 1,7 miljoen zeugen minder telt dan begin 2010. Herstel van de varkensstapel zal hierdoor langzaam gaan, waardoor het prijsniveau naar verwachting hoog blijft. Naar verwachting daalt de varkensproductie hierdoor 3 tot 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Bij de vraag naar varkensvlees wordt in 2011 een groei verwacht van 2 procent. Analisten verwachten dat deze vraag niet volledig ingevuld zal worden met import-varkensvlees. "Door een hogere prijs voor varkensvlees zal een deel van de markt worden ingevuld met pluimveevlees", aldus de Rabobank.

Desondanks wordt een importgroei verwacht naar 275.000 tot 500.000 ton. Zuid-Korea is een van de grootste importeurs van varkensvlees. De verwachting is dat de consumptie van varkensvlees in Zuid-Korea ongeveer 6 procent zal dalen, met name door de prijsstijging. Het prijsniveau ligt gemiddeld 60 procent boven die van vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.