Varkenshouderij

Nieuws

Export varkensvlees naar Britten bijna kwart hoger

Londen – Groot-Brittannië heeft afgelopen jaar 363.000 ton vers of diepvries varkensvlees ingevoerd, niet meer dan een procent meer dan een jaar eerder.

Nederland kon de export naar de Britse markt met 22 procent opvoeren terwijl de Belgen 11 procent meer verhandelden. Aan de andere kant liep de invoer van varkensvlees uit Denemarken fors terug. De Britse invoer van bacon daalde met drie procent naar 312.000 ton waarbij ons land 6 procent minder en de Denen 2 procent minder leverden terwijl de uitvoer vanuit Duitsland juist met 15 procent toenam.

Dat staat in een overzicht van het varkensschap BPEX. Meer dan vier-vijfde van de vleesinvoer betreft vers vlees, waarvan de invoer in geld uitgedrukt op rond de 650 miljoen euro uitkwam. De toename bij vers vlees ging ten koste van diepvries, wat volgens BPEX wordt veroorzaakt doordat meer stukken vlees met een hogere waarde uit het buitenland werden gehaald. Tegelijk nam de import van verwerkt vlees af, vooral door minder handel in uitgebeende stukken varkensvlees.

De Britten zelf konden afgelopen jaar 28 procent meer varkensvlees exporteren en kwamen daarmee uit op een volume van 133.000 ton. De waarde van die uitvoer nam met 31 procent toe tot 175 miljoen euro. Brits varkensvlees ging vooral naar Duitsland, Ierland en Nederland. Die drie markten lieten alle een forse groei zien, tekent BPEX daarbij aan. Daarnaast werd ook 24.000 ton bacon uitgevoerd, een toename met 15 procent. Ook hier behoort Nederland na Ierland tot de grootste afnemers. Al met al blijft de Britse handelsbalans voor varkensvlees 230.000 ton in het rood staan. ’"Dit is een lange termijn trend met een toenemende consumptie van varkensvlees tegenover een belangrijke krimp van de binnenlandse varkensstapel," concludeert het schap.

Of registreer je om te kunnen reageren.