Varkenshouderij

Nieuws

Export levende vleesvarkens lager

Zoetermeer – De Nederlandse varkenssector heeft over de eerste zes weken van dit jaar ongeveer 8 procent minder levende vleesvarkens geëxporteerd. Dat blijkt uit gegevens van het Productschap Vee en Vlees.

Het aantal binnenlandse slachtingen was licht lager; ongeveer één procent minder. Ook de import van vleesvarkens was kleiner. Er kwamen 72.800 vleesvarkens hoofdzakelijk uit Frankrijk en België ons land binnen. Een jaar eerder was dit aantal nog 80.300.

De grootste importeur van Nederlandse vleesvarkens is Duitsland. Het land is goed voor 81 procent van de vleesvarkensexporten. In de eerste zes weken slachtten de Duitse slachterijen echter 13 procent minder Nederlandse vleesvarkens. De markt was in die eerste zes weken zeer verstoord door de dioxinecrisis.

Het lijkt er dus op dat het totale aanbod vleesvarkens in die eerste zes weken duidelijk lager was dan over vorig jaar. Na die eerste periode van zes weken hebben de Nederlandse slachterijen meer geslacht dan vorig jaar. De levende export blijft echter onder druk staan en ligt tussen de acht en tien procent lager dan vorig jaar.

De laatste weken zijn er steeds weer geruchten over aantrekkende varkensprijzen onder invloed van een toenemende vraag. Deze gegevens lijken die indruk te bevestigen. Toch wijzen de tekenen er ook nu weer op dat de varkensprijs voor volgende week onveranderd blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.