Varkenshouderij

Nieuws

Deense varkenshouders dringen antibiotica-inzet iets terug

Kopenhagen – De antibiotica-inzet in de Deense varkenshouderij is vorig jaar ten opzichte van 2009 met 3,2 procent gedaald naar iets meer dan 100 ton. Dat blijkt uit de cijfers van Vetstat, de veterinaire statistische dienst van de nationale voedselautoriteit Fødevarestyrelsen.

In 2009 was nog sprake van een forse toename met 11,5 procent. De geringere inzet in 2010 doet zich vooral voor bij tetracyclines. Dat is tevens de meest gebruikte antibiotica-soort met 32,3 ton.

Volgens de varkenshouderijsectie van landbouwsectororganisatie LF is de gereduceerde inzet uitvloeisel van een gericht beleid dat vooral ook wordt gestimuleerd door de gele-kaartenregeling die van kracht is geworden. Boeren met een opvallend hoge antibiotica-inzet krijgen op basis daarvan een waarschuwing en worden extra gecontroleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.