Varkenshouderij

Nieuws

Concentratie Duitse varkensslachterijen groeit

Damme – De concentratie in de Duitse varkensslachterij-industrie is vorig jaar verder toegenomen. De tien grootste slachterijen verwerkten 43,82 miljoen van de 58,3 miljoen varkens, wat neerkomt op een marktaandeel van ruim 75 procent.

Dat stelt varkenshoudersorganisatie ISN vast in de nieuwe door haar opgestelde slachterijranglijst. In de inmiddels zeven jaar waarin de bond deze ranglijst heeft gepubliceerd is het aandeel van de slachterijen in de top 10 in totaal toegenomen met 16,6 procent. De vier grootste bedrijven binnen de top 10 breidden hun marktaandeel uit van 48,4 procent in 2004 naar 60,1 procent in 2010.

Lijstaanvoerder bleef vorig jaar het concern Tönnies Fleisch. In Duitsland slachtte dit concern vorig jaar 14,2 miljoen varkens. Dat was 7,6 procent meer dan in 2009 en het marktaandeel werd daarmee uitgebreid naar 24,4 procent. De nummer 2 – Vion – bracht vorig jaar 10,7 miljoen varkens aan de haak. Dat waren er 0,7 miljoen (ofwel 7 procent) meer dan in het voorafgaande jaar. Het marktaandeel van Vion komt zo op 18,4 procent. Westfleisch, de nummer 3, haalde een marktaandeel van 11,3 procent met krap 6,6 miljoen varkens tegen 6,22 miljoen in 2009.

Het begin dit jaar door Danish Crown ingelijfde slachterijconcern D&S Fleisch (nu werkend onder de naam van het Deense moederconcern) wist eveneens te groeien en verwerkte 3,58 miljoen varkens (plus 3,8 procent). Het bedrijf bezet daarmee de 4e plaats op de ISN-ranglijst. Alle overige vleesconcerns in de top 10 verwerkten duidelijk minder dan 2 miljoen varkens maar wisten wel ook te groeien ten opzichte van het voorafgaande jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.