Varkenshouderij

Nieuws 178 x bekeken

Britten exporteren voor bijna 950 miljoen aan vlees

Londen – Groot-Brittannië heeft afgelopen jaar voor 945 miljoen euro aan vlees uitgevoerd. Dat is 15 procent meer dan in het voorafgaande jaar, wat te danken is aan hogere prijzen voor varkens- en lamsvlees en licht hogere volumes bij varkens- en rundvlees.

Dat staat in een overzicht van de vee-organisaties binnen het superschap AHDB. De sterkste toename deed zich voor bij rundvlees dat met bijna 380 miljoen ruim 40 procent van de totale uitvoer voor zijn rekening neemt. Dit bedrag ligt een kwart hoger dan in 2009, wat geheel is toe te schrijven aan een hoger volume. De prijs die de Britten voor hun rundvlees vingen, lag iets lager dan in het voorafgaande jaar door onder meer een onder druk staande vraag.

Nog eens 40 procent van de handel komt voor rekening van lams- en schaapsvlees. De totale uitvoerwaarde van eveneens 380 miljoen bleef op ongeveer hetzelfde peil. Hier was het achterliggende beeld echter precies andersom dan bij rundvlees: een lichte terugloop bij het volume werd ruimschoots gecompenseerd door hogere prijzen.

De waarde van de uitvoer van varkensvlees kwam uit op bijna 180 miljoen. In volume gezien konden de Britten de uitvoer met 28 procent opvoeren naar 135.000 ton, waarbij de waarde een lichte toename vertoonde. AHDB tekent daarbij echter aan dat Groot-Brittannië wat varkensvlees en daarvan gemaakte producten betreft nog altijd ruimschoots een netto-importeur blijft.

Het tekort op de handelsbalans voor varkensvlees zelf kwam vorig jaar op 230.000 ton, terwijl de Britten daarnaast 290.000 ton meer bacon in- dan uitvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.