Varkenshouderij

Nieuws 192 x bekeken

Britse voedings- en drankenexport neemt flink toe

Londen – De export van Britse voedingsproducten en niet-alcoholische dranken is vorig jaar met 11,4 procent toegenomen naar ruim 12,5 miljard euro.

Vooral zuivelproducten deden het daarbij goed met een toename met bijna een kwart, met China als sterkste groeier op dit gebied. De Britse uitvoer naar ons land nam met 5,5 procent toe tot ruim 1,05 miljard waarmee ons land na Ierland en Frankrijk stevig op de derde plaats blijft staan.

Die cijfers zijn bekend gemaakt door de Food and Drink Federation. China nam afgelopen jaar in waarde uitgedrukt ruim 500 keer zoveel zuivel van de Britten af als in 2009. Vooral room, ijs en melkdranken waren in trek bij Chinese middenklassers met toenemende inkomens, denkt de FDF. Daarnaast namen ook Ierland en ons land behoorlijk meer melk en ongeconcentreerde room af. Verder ging de uitvoer van boter met 40 procent omhoog waarbij vooral België en Duitsland meer afnamen.

De Britse export van groente, fruit en daarvan gemaakte producten ging met ruim 15 procent omhoog. Granen en zaden, dat de FDF in deze categorie meetelt, vormen daarbij uitschieters met vooral meer handel naar Frankrijk en opnieuw ons land, terwijl de export van Britse aardappelen een groei met meer dan 25 procent vertoonde.

Wat categorieën betreft wordt de lijst aangevoerd door verse vis, chocolade, ontbijtgranen en kaas met elk een exportwaarde rond de 400 miljoen euro. Bij ontbijtgranen is echter wel sprake van een daling met ruim 11 procent, vooral door ingezakte export naar Italië. De Britse uitvoer van lammeren en lamsvlees komt uit op 370 miljoen. Runderen en rundvlees vertonen een sterke groei met bijna een kwart naar eveneens 370 miljoen terwijl aan pluimvee en daarvan gemaakte producten voor bijna 300 miljoen werd uitgevoerd, een groei met ruim 11 procent. In de vleescategorie is varkensvlees echter de sterkste groeier met een toename met ruim 30 procent naar 175 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.