Varkenshouderij

Nieuws 184 x bekeken

ABS in actie tegen prijzencommissie varkensvlees

Anderlecht – Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), een vrije Vlaamse landbouworganisatie, heeft gisteren de bijeenkomst van de niet erkende prijzencommissie ”La tourelle” verstoord.

Het ABS vindt dat de niet-officiële prijzencommissie de markt voor varkensdeelstukken negatief beïnvloedt en de prijzen voor varkensvlees omlaag manipuleren. De organisatie vindt dat de prijzencommissie niet meer samen mag komen in de huidige vorm en is vastbesloten een eventuele nieuwe bijeenkomst volgende week dinsdag te voorkomen. Het ABS heeft de Belgische mededingingsautoriteit op de hoogte gesteld van de prijsbeïnvloedingen door de commissie.

De actie is de tweede actie van het ABS tegen deze prijzencommissie. Ook in 2009 protesteerde het ABS al tegen de gang van zaken. ”Ook toen hebben we de mededingingsautoriteit ervan op de hoogte gesteld, maar er is sindsdien niets gebeurd”, aldus ABS voorzitter Hendrik Vandamme. Vandamme stelt dat een eventuele noteringscommissie officieel geïnstalleerd moet zijn en onder toezicht van de overheid zou moeten staan, vergelijkbaar met de noteringscommissie van Deinze voor de pluimveesector.

De actie van ABS is de eerste actie na het mislukken van het ketenoverleg voor de varkenssector afgelopen vrijdag. De verwerkende industrie stapte vrijdag uit het overleg. Aan de orde was toen een voorstel voor doorberekening van gestegen voerkosten van de varkenshouder door de keten.
Het voorstel was opgesteld door de boerenbond, het ABS en de Waalse landbouworganisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.