Varkenshouderij

Nieuws 182 x bekeken

Vlottere opname vaste voeders al beïnvloedbaar in baarmoeder

Wageningen – Jonge biggen nemen voeders beter op als deze aroma’s bevatten waarmee de biggen al voor hun geboorte in de baarmoeder hebben kennisgemaakt.

Dat is één van de conclusies uit onderzoek van de Wageningse promovendus Marije Oostindjer.

Biggen zijn nieuwsgierig, maar van nature terughoudend om nieuw en vreemd voedsel op te nemen. Ze volgen vaak het voorbeeld van hun moeder. Uit het onderzoek van Oostindjer is nu gebleken dat de opname van vreemd nieuw voedsel al in de baarmoeder is te beïnvloeden. De biggen drinken placentavloeistof en nemen daaruit smaakstoffen op. Diezelfde smaakstoffen herkennen de biggen ook nog na hun geboorte. Als die smaakstoffen en aroma’s in de aangeboden vaste voeders zitten is dat dus bevorderlijk voor een vlotte opname en kan dus positief zijn voor een vlotte overgang op vaste voeders.

Hendrix veevoeders past deze kennis toe in zijn nieuwe zeugen en biggenvoeders.

Of registreer je om te kunnen reageren.