Varkenshouderij

Nieuws

Varkenshouder betaalt voor beleidsmaatregelen

Den Haag – De Nederlandse varkenshouderij heeft de hoogste meerkosten voor beleidsmaatregelen ten opzichte van andere landen in Europa.

Dat blijkt uit Europees onderzoek van InterPIG, een internationaal netwerk van varkenseconomen. De kostprijs van varkensvlees staat Nederland met € 1,41 per kilo slachtgewicht in 2009 in de middenmoot tussen de concurrerende Europese landen. De mestafzetkosten, productierechtenkosten en de kosten door maatschappelijke wensen drukken zwaar op de kostprijs van de Nederlandse varkenshouderij.

De mestafzetkosten zijn met 8 cent per kilo geslacht gewicht goed voor 5 procent van de productiekosten. De kosten voor maatschappelijke wensen bedragen in Nederland 20 cent per kilo geslacht gewicht in 2007. In 2013 is dit 23 cent. Dat is hoger dan in andere Europese landen. In Duitsland ligt het op 11 cent per kilo geslacht gewicht en in Denemarken op 12 cent in 2013.

De hoge Nederlandse prijs komt vooral door de ruimere oppervlakte-eis in Nederland en de implementatie van groepshuisvesting, die in Nederland verder is gevorderd dan in Frankrijk, Spanje en Oost-Europa. ”Tegenover de hoge kosten voor maatschappelijke wensen heeft Nederland ook voordeel op het gebied van structuur van de sector, logistiek en beschikbaarheid van kennis”, concludeert landbouweconomisch instituut LEI van de Wageningen UR op basis van het onderzoek.

De Nederlandse zeugenhouderij heeft de laagste kostprijs per big en de hoogste zeugproducie. Nederland deelt de laagste kostprijs voor biggen met Denemarken. Ook de voederconversie in Nederland is gunstig ten opzichte van de concurrentie.

De kostprijs in Brazilië en Canada ligt fors lager dan in Europa. Daar ligt de kostprijs rond 1 euro per kilo geslacht gewicht. Italië heeft met een kostprijs van bijna € 1,70 de hoogste kostprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.