Varkenshouderij

Nieuws

Streptokok slurpt antibiotica

Renkum – Volgens dierenarts John van der Wielen wordt zestig procent van het antibioticagebruik veroorzaakt door streptokokken. Dat vertelde hij afgelopen woensdag op een studiemiddag van Trouw nutrition in Renkum (Gld.).

Luchtweginfecties dragen voor dertig procent bij aan het antibioticagebruik volgens van der Wielen, en maagdarminfecties voor tien procent.

Om streptokok infecties te beperken, zijn maatregelen om verspreiding te voorkomen volgens de dierenarts van de Overlaet in Oss het meest effectief. In bestrijding met een autovaccin ziet van der Wielen weinig. ”De inzet van dergelijke vaccins is in de praktijk bijna altijd zinloos.

Goede maatregelen om verspreiding te voorkomen zijn volgens van der Wielen een vlotte voer- en wateropname. ”Biggen die vlot veel voer opnemen zijn minder vatbaar voor de streptokok bacterie. Om te kunnen zien of dat goed loopt, is het erg belangrijk om de biggen in de eerste weken regelmatig te wegen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.