Varkenshouderij

Nieuws

PO-regeling: 67.000 ton aangeboden bij Europese Commissie

Brussel – In de eerste week is 67.000 ton vlees aangemeld. Volgens gegevens van het Productschap Vee en Vlees is er door Nederlandse bedrijven in totaal 4.500 ton vlees aangemeld.

In Duitsland is 19.000 ton aangemeld en in Denemarken 8.000 ton. Het gaat vooral om voorvlees van categorie 3.
Bij voorgaande opslagregelingen zoals de laatste keer in 2008 werd de regeling beëindigd op het moment dat er 100.000 ton is aangemeld voor opslag. Als de Commissie dat nu weer zou doen zou dat kunnen betekenen bij gelijkblijvende grote belangstelling voor de regeling dat deze volgende week al weer beëindigd wordt.

Volgens een woordvoerder van landbouwcommissaris Dacian Ciolos waren er na enkele dagen al aanvragen voor 35.000 ton. In de rest van de week liep het totaal op tot 67.000 ton.

De Commissie wil uit anti speculatie-overwegingen geen hoeveelheden per land bekend maken. Ook is nog niet duidelijk welke kosten met deze opslag gemoeid zijn. Dat komt doordat nog niet duidelijk is welke categorieën vlees zijn aangeboden en voor welke periode. De PO-regeling biedt de mogelijkheid voor opslag van buiken, uitgebeende hammen, schouders, voorstukken en middels voor opslag voor een periode van drie tot vijf maanden.

Lobbyist van de Nederlandse vleessector Frans van Dongen stelt naar aanleiding van dit cijfer dat er redelijk gebruik wordt gemaakt van de regeling. ”Er is duidelijk meer belangstelling voor de regeling dan vorige keren.”

Volgens Van Dongen komt dat ook doordat de vergoedingen voor het tijdelijk opslaan van varkensvlees hoger zijn. Ook weet Van Dongen te melden dat in Duitsland in gelijke mate als andere lidstaten gebruik wordt gemaakt van de regeling. Duitsland was tegen het instellen van deze regeling en vond dat de markt het werk moest doen.

De huidige PO-regeling heeft een open einde. De Commissie heeft geen einddatum of budgetbegrenzing genoemd. In 2008, toen de Europese Commissie ook een PO-regeling instelde, werd uiteindelijk ongeveer 100.000 ton vlees via de regeling uit de markt gehaald. Dat kostte destijds zo’n 37 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.