Varkenshouderij

Nieuws 293 x bekeken

Opnieuw MKZ in Oost-Azië vastgesteld

Pyongyang – In Noord-Korea zijn al zeker 8.640 varkens en 15 koeien doodgegaan door mond- en klauwzeer (MKZ). Dat blijkt uit een melding van het zeer gesloten land bij de OIE, de Wereldgezondheidsorganisatie voor Dieren. In totaal zijn volgens de melding 9.900 varkens nog besmet, evenals tenminste 500 koeien en 165 geiten. MKZ duikt ook opnieuw op in Vietnam.

Het land heeft niets bekendgemaakt over preventieve ruimingen. Noord-Korea is vanwege de Juche-ideologie van haar leiders sterk gericht op zelfvoorziening, maar is al zeker sinds de vroege jaren 90 niet in staat de eigen bevolking te voeden. Mogelijk zijn meer dan een miljoen mensen verhongerd.

Buurland Zuid-Korea doodde al miljoenen dieren preventief nadat 140 gevallen van MKZ werden vastgesteld. Volgens Koreaanse media zijn bij de besmette bedrijven checkpoints opgesteld waar medewerkers van het ministerie van volksgezondheid auto’s aanhouden, inspecteren en schoonmaken.

Boeddhistische monniken hebben in Zuid-Korea dieren gezegend. Ze zijn begraven op circa 4.600 plaatsen. De regering vreest nu dat door aanhoudende regen de begraafplaatsen, vaak op heuvelkammen, in elkaar storten waardoor het grondwater besmet kan raken door de karkassen.

MKZ is na drie weken ook opnieuw vastgesteld in Vietnam, aldus het lokale ministerie van landbouw. De laatste uitbraken betreffen 1.330 dieren in vrijwel alle provincies. Zestig varkens, koeien en buffels zijn afgemaakt en de regering stuurt 9.500 doses vaccins naar betrokken regio’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.