Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Onderzoek naar prijsvorming varkensvlees

Den Haag – Het LEI en DLV gaan in opdracht van de sector, het ministerie van ELI, supermarkten en een aantal partijen uit de keten zoals slachterijen, onderzoek doen naar de prijsvorming van varkensvlees. Daarover is een akkoord, zegt NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg.

Centrale vraag in het onderzoek is: hoe komt de prijs van varkensvlees tot stand, wie bepaalt de vleesprijs zodra een varken eenmaal van het boerenerf af is. Slachterijen en supermarkten, maar ook vooral ook Europese politici roepen dat de markt zijn werk doet en de varkenscyclus nog volop functioneert, aldus Zwanenburg. Hij twijfelt daaraan.

Als de markt goed functioneert was de varkensprijs wel hoger bij de huidige voerprijs, is de redenering van Zwanenburg. Zodra inzichtelijk is hoe de prijs van varkensvlees tot stand komt, kunnen oplossingen worden bedacht zodat de positie van de varkenshouder verbetert. Volgens Zwanenburg komen boeren de afgelopen jaren gemiddeld zeker 6 cent per kilo vlees te kort.

De onderzoeksvraag wordt volgende week definitief omschreven en ter goedkeuring voorgelegd aan betrokken partijen. In het verleden vond al eerder onderzoek naar prijsvorming plaats. Dat is ongeschikt omdat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van de supermarkten, zich niet in de uitkomsten kan vinden.

Het onderzoek zal enige maanden tijd duren. Het rapport verschijnt in het Engels omdat de lage varkensprijs een Europees probleem is en dat verbetering van de prijs uiteindelijk internationaal tot stand moet komen. Wie het onderzoek betaalt wil Zwanenburg om strategische redenen niet kwijt. ”Met de financiering komt het goed”, verzekert hij.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Wie het onderzoek wil Zwanenburg niet zeggen. Dan weet ik het antwoord wel L.T.O/Z.LT.O. en zijn vrienden , om te onderzoeken
    hoe ze de boer onder de duim kunnen houden.Als je zo iets transparant wil maken en je begint al met zwijgen word het rapport een grote leugen.

  • no-profile-image

    Het is wel duidelijk dat de NVV de enigste belangenbehartiger is voor de varkenshouders...........

Of registreer je om te kunnen reageren.