Varkenshouderij

Nieuws 1139 x bekeken 16 reacties

LLTB boos over vrijgelaten zwijnen in Groote Peel

Nederweert – De vakgroep varkenshouderij van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond is verontwaardigd over de gang van zaken rond drie wilde zwijnen die zondag werden gered van de verdrinkingsdood in de Zuid Willemsvaart bij Nederweert.

Zondag raakten zes wilde zwijnen te water bij Nederweert. Drie van de zes dieren verdronken. De andere drie werden gered door de brandweer en afgevoerd naar een boerderij van Staatsbosbeheer. Tegen de regels in werden de dieren vrijgelaten in het natuurgebied Groote Peel.
Voorzitter Mark Tijssen van de vakgroep varkenshouderij hekelt de gang van zaken. Kwalijk vindt hij het ook dat er geen bloedonderzoek is gedaan op de dieren. Wilde zwijnen mogen officieel alleen maar voorkomen in het gebied Meinweg. Daarbuiten horen ze te worden afgeschoten. Tijssen: “We hebben al wel vaker gezegd dat er in feite twee agenda’s naast elkaar lopen. Wat ons betreft is dit incident daarvan tot nu toe het beste bewijs.”

In het overleg over het diergezondheidsfonds met het ministerie van ELI is afgesproken dat het ministerie een inspanningsverplichting heeft om het officiële nulstandbeleid te handhaven. Als dat onvoldoende gebeurd, wordt het financieringsplafond voor de varkenssector verlaagd met 7 miljoen euro tot 19 miljoen euro. Hierover wordt nog volop overlegd tussen ministerie en de sector. Tijssen: “Dit incident geeft duidelijk aan dat er geen eenduidig beleid is. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd.” Tijssen wil de komende tijd de wilde zwijnenproblematiek via overleg en dialoog duidelijk op tafel krijgen. “Als er een uitbraak is van een ziekte wordt de verantwoordelijkheid volledig bij de sector gelegd. Andere partijen moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen op dit terrein.”

Volgens dierenarts Jos van den Broek die bij het incident betrokken was, was de intentie nadrukkelijk om de dieren te doden. Dit kon echter niet op de plek waar de dieren waren gered. Daarom werden ze naar een rustiger locatie gebracht: de locatie van Staatsbosbeheer. Boswachter Piet Zegers van SBB stelt dat ook hij de intentie had om de dieren dood te laten schieten. Na contact met provinciale wildbeheerambtenaren bleek echter dat dit niet werd toegestaan. De argumenten: Op zondag is jacht verboden, en in de tweede plaats waren er geen argumenten uit oogpunt van openbare orde en veiligheid. Een jager zou het risico lopen zijn vergunning kwijt te raken. Een andere manier van euthanaseren bleek ook niet mogelijk: daarvoor waren de dieren te agressief en daardoor niet te benaderen. Zegers: “De enige optie die we vervolgens nog hadden was om de dieren te laten lopen in het gebied waar ze vandaan kwamen, de Groote Peel.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ryan

  Nederland is gek. Waren alle zwijnen verdronken dan was er niks aan de hand geweest. Jullie mooeten de "natuur" haar gang laten gaan. Maar zoals het gewoonlijk gaat in Nederland moet de "natuur" worden geholpen. Het is oh zo on-natuurlijk om te verdrinken of te verhongeren, zoals in de biesbos.
  wij hebben dit jaar ongeveer 50 cm sneeuw op het land liggen sinds de kerst, dit betekent dat deze winter een derde van de herten verhongert of door de coyote worden afgemaakt. dat is de natuur mensen hard, keihard. niet in Nederland

 • no-profile-image

  Die zwijnen kommen uit een wenkraal van jagers bij Roggelse Dijk onder Meijel. Die gasten (eentje uit Meijel. een uit Roermond en een cafehouder uit Gemert) kopen die beesten bij een Duitse Baron bij Geldern en laten ze bij Roggelse Dijk ingerasterd een tijd aan de streek wennen. Dan zetten ze de dieren 's nachts klandestien uit om schade te veroorzaken aan gewassen, zodat zij een vrijbrief voor de jacht hebben. D'r lopen al zwijnen in het Leenderbos, de Malpie, de Budelse Bergen, De Groote Peel, de Mariapeel, de Groote Moost en de Banen. Inderdaad: vooal SBB terreinen. En da's geen toeval! Het wordt tijd dat de drukjacht op jagers geopend wordt. Ik weet hun nesten wel te vinden.

 • no-profile-image

  Al enige jaren geleden deed ik verslag van het uitzetten van wilde zwijnen in de Peel. Toen werd ik bijna voor gek versleten, terwijl ik het voor meer dan 100% zeker wist. De jagers, die vroeger in de grote peel actief waren in het afknallen van alles wat bewoog, raakten daar in het kader van de natuurbeschermingswet hun jachtterrein, dus hun speeltuin kwijt. er was maar 1 manier om die terug te krijgen en die werd snel gevonden. Zelfs op vergaderingen van wbe' werd openlijk en informeel over het uitzetten van wilde zwijnen gesproken. "Als we dat doen, informeren we daarna de boeren dat deze dieren ziektes kunnen verspreiden, melden dit en dan kunnen we ze afknallen en hebben we de Peel terug". In de tijd dat ik infiltreerde in de jachtwereld werd dit gewoon openlijk besproken. Met naam en toenaam ken ik ze. Al een paar keer zijn ze net de dans ontsprongen, helaas. Nu herhaalt zich dit weer en in de toekomst gaat dit gewoon door. Die lui laten dat niet. Maar er is een simpele oplossing. De Provincie moet de dieren laten afschieten door de inspectieidenst en de uren werk in rekening brengen. Dan zijn die wild en varkenshandelaren zo failliet.Piet Zegers moet zich niet zo naief opstellen. Hij weet dit toch ook allemaal, Piet wees eens een vent en zet dat kloojo-volk buiten spel. ZLTO en LLTB, neem maatregelen tegen deze volkverlakkers. Piet: ik kom binnekort even aan en ga je alle deails uit de doeken doen. Daar zullen ze in Neerkant, Meijel en Roermond niet blij mee zijn.

 • no-profile-image

  Anti, als jij dan toch in Heibloem bij Piet op de lavendelthee ben, doe het dan de groeten van me. Een vent is het nooit geweest. Al niet in Apeldoorn om en bij 1965, niet op de tuinbouwschool in Utrecht en ook niet toen hij Gerard Boere's hulpje mocht wezen in het Waddengebied en in Nes Dongeradiel in de Ids de Beerstrjitte woonde. Ach ik ken je zoveel over dat knulletje vertellen, maar een MAN is het nooit geworden. Hij is gewoon Hét Boswachter! Ken geen vlieg kwaad doen, maar laat wel weerloze dieren afknallen door prostaatgemankeerde beddezeikers. Schande dat zo'n kleur-, geur- en smaakloze ambtelijke jaknikker het levenswerk van Thieu van Deursen heb overgenomen. Weet jij hoe de jagers in de Peel hem noemen? De blonde pleerol van SBB! Want ze vegen vanzelf allemaal de reet met hem af!

 • no-profile-image

  oh, ik was het bijna vergeten, nou kunnen we weer uren , dagen of misschien maanden praten over niks.

 • no-profile-image

  Nou meneer Ryan. Dat is niet waar wat u zegt. Dit een een groot probleem en de varkenshouders houden hun hart vast. Sprak vanmorgen een varkensboer in Ospel, die zich door deze ongeoorloofde prakijken ernstig zorgen maakt om zijn bedrijf en gezin. Als er ziektes uitbreken in de Peel, omdat jagers WEER wilde varkens hebben losgelaten, gaat de sector eraan. De heren die dit flikken zijn genoegzaam bekend bij de bevoegde instanties. Daarvoor heb ik wel gezorgd. Maar het pakmoment is zo moeilijk. De boeren worden de dupe van dit soort misdaad, gepleegd door jagers aan wie ze nb hun eigen grond verpachten om te laten jagen, zeg maar: om er dieren te laten executeren. Want ook het illegaal uitzetten van fazanten nabij de Peel is nog steeds niet afgelopen. Er zitten er ook genoeg in die rennen. Dit moet onmiddellijk stoppen en de enige manier is om geen jager meer een ontheffing te geven in de peel. Afgelopen moet het zijn. Het levenslang intrekken van aktes is nog maar een kleine sanctie, als men gaat kijken wat voor gevolgen deze criminaliteit kan hebben voor varkensboeren en hun gezinnen. Maar ja...........jagers willen schieten, schieten en nog eens schieten en noemn dat dan wildbeheer. Boeren: stop per omgaande alle verpachtingen.

 • no-profile-image

  Anti, vergeet die Ryan, want dat is maar een losse flodder. Dat pakmoment is trouwens vanzelf makkelijker te realiseren dan men denkt. De AID/RVV/ Recherche kennen gewoon volstaan met het nemen van DNA monsters van de zwijnen die overal in Peel en Kempen door jagers zijn uitgezet. Vervolgens motten ze naar die wenkraal bij Roggelse Dijk gaan en daar legt zwijnenstront en borstels genoeg om ook DNA van te nemen. Dan gaan ze naar die baron in Geldern en nemen daar DNA monsters. En als laatste zoeken ze de match in de trailer en 4x4 van die drie jagers uit Neerkant, Gemert en Roermond. En van de zwijnenbouten in hun vrieskisten. Mooi klusje voor BOA's en dienders die uit zijn op een makkelijk succesjes. Alle varkenshouders in Brabant en Limburg zullen hun dankbaar zijn als het gajes achter slot en grendel zit! !

 • no-profile-image

  Jan, helemaal gelijk. Maar ergens om een of andere reden doet de politie dit nog niet. Misschien hopen die ook wel dat er bij die varkensboeren allerlei ziektes uitbreken, zodat hun bedrijven en gezinnen naar de klote zijn. Ik zou het anders ook niet weten...........Het lijkt me idd zo gemakkelijk om die heren uit Neerkant, en die ouwe man uit Roermond aan te pakken. Die zaten vandaag nog achter de tralies. Maar de boeren moeten ook in opstand komen tegen deze praktijken. De beste manier is en blijft: geen meter grond meer verpachten aan de jagers, die nu weer heel duidelijk laten zien tot het uitschot der maatschappij te horen door zoiets te doen en gezinsinkomens klakkeloos op het spel te zetten. Dit om te kunnen genieten van "het genot van het schot" op hun door henzelf uitgezette "wilde varkens". Waar moet dit heen????????? Juist naar een ander provinciaal en landelijk beleid, een beleid waar jagers niet meer in voorkomen. U zij de glorie, Amen

 • no-profile-image

  Anti Jacht, het zou mijn ook niet verbazen als de overheid dit allemaal oogluikend toelaat omdat het naar de kloten helpen van varkensbedrijven ook al jarenlang een corebussiness van LNV/ELI is. Met het uit de klauwen laten tippelen van de ganzenpopulaties door moedwillig wanbeleid van de Faunabeheerders (excuus: de Hobbyjagers) is het vanzelf al nét zo gegaan. LNV/ELI is synoniem aan CDA. Weg daarmee! En alle hobbyjacht wég uit Nederland. Dat bennen vooral CDAers. En een paar dozijn mudvolle kliko's met gefermenteerde VVDers!

 • no-profile-image

  Anti Jicht heb je het meegekregen? De AGDredactie gaat helegaar op de KGB-toer en verwijderd alle onwelgevallige teksten. Dat wordt hen vast en zeker door Wegener opgelegd. Nou is weer alles wat er stond over Fred de Graaf en de KNJV verdwenen. We mosten maar kappen met deze shitkrant, want d'r is bijkans geen zinnig mens meer die er nog op reageert.

 • no-profile-image

  Idd jan, had een heel artikel klaar en pats weg was het, ................ik had het opgeslagen, Daarom plaats ik het in het volgende bericht.

 • no-profile-image

  Onderstaande reactie werd verwijderd door AGD, blijkbaar omdat het de KNJV een belangrijke partner voor hen is
  Daar gaat ie.........................Heel mooi gesproken jan. Jij bent de nieuwe Gorter. "Een nieuwe lente, een nieuw geluid", dit zal klinken na 2 maart wanneer het CDA van de politieke wereld is gevaagd. Deze politieke pedofiele club zal volledig door de kiezer worden gedecimeerd en gedwongen worden tot een bijrol in de politiek.
  Misschien kunnen ze bezig gaan houden met hun plotseling dement geworden voormannen, die zich dan niet meer kunnen herinneren wat ze hebben afgesproken met de rest van de Kamer. Dementie kan dan geweldig zijn. Zo dient het ook te gaan met deze club, die nu al voelt aankomen hoe laat het wordt.
  Het altijd klakkeloos omgaan met natuur en in het wild levende dieren zal hen terecht opbreken.
  Jan, moeten we ons ook nog gaan bekommeren om een tweede rangs burgemeester, die als enige hobby nog heeft dieren af te knallen en nu daarom voorzitter te mogen worden?? Weet hij zelf al dat hij voorzitter wordt en hoe lang kan hij onthouden dat hij het nog moet gaan worden??
  Andere hobby's kan dit soort niet meer uitoefenen: het een echte man zijn, daarvoor is zijn hangende loop te versleten. Deze loop had al de kleur jagersgroen aangenomen, dus zijn vrouw wist toch al niet meer beter.
  Och ja, het wordt toch geheel duidelijk, de corruptie is niet alleen aanwezig bij het CDA, maar evenzeer bij de KNJV, met de Koninklijke hand van een veel te dikke Prins Pils, wiens opa ook een jagersgoene loop had die in elke modderput had vertoefd.
  Ik ken de KNJV als geen ander, maar wie daar lid van wil zijn, behoeft een terdege psychische behandeling. En niet voor korte tijd.
  Maar deze de Graaf, gaat zich belangrijk voelen in het pluche der groten, het pluche van de corruptie, het pluche van dierendoders, het pluche om door ade-lijken te worden omringd. Daar loopt ook nog zo'n Alfrink rond, die heeft van zijn familie ook geleerd hoe om te gaan het grgrgrgistelijk denkbeeld: de pedofiele leer.
  De Graaf zal worden geinstalleerd, omringd door een cordon van doodschieters en adelijke natuurciminelen. Zijn kleinkinderen, hoogstwaarschijnlijk niet zijn echte, zullen de ogen uitkijken wat er met "Opa-jager" gebeurt en zullen er op school een spreekbeurt ov

 • no-profile-image

  Oké Anti Jicht, ik huis virtueel dan wel in Muiden om een oogje op Rijkman Groenink te houen, maar heb met mr Gorter, die vroeger aan de Machinekade langs het Naardermeer woonde, niks van doen. Ik voel me veel verwanter met Herkauwer en Spotvogel en met mijn zusjes Katja, Katrien en Wipstaartje! Gerard Alferink is onlangs met verkrachte eenden onder de Amersfoortse Kei vandaan gekropen en heb zich genesteld als directeur van de stichting Wouwse Plantage: dat KNJV-afslachtoord onder Woensdrecht. Maar dat moet je al weten. Kleur of hoedanigheid van de geslachtsdelen van een impotente Apeldoornse burgervader of een vetzuchtig kleingeschapen troonpretendent interesseren mij werkelijk geen kale jagersreet. En ik heb vette schijt aan Wegener en zijn totalitaire Politbureau-trucjes. We zullen es kijken of deze teksten d'r morgen nog op staan. Als ze het wagen om dit weer te wissen dan gaan ik alle abonnees oproepen om hun AGD-lidmaatschap op te zeggen. En ik hou vanzelf altijd woord! WEG MET HET CDA / VVD-kabinet!

 • no-profile-image

  Goed plan Jan, zeg je lidmaatschap maar op, zo als jij op dit forum bezig bent is niet correct.
  Alleen je vriendjes zullen naar je luisteren, GEWELDIG, KAN NIET MOOIER !!!
  Dan gaan ik alle abonnees oproepen hun AGD-limaatschap op te zeggen. HA HA HA HA HA Wie denk je eigenlijk wel wie je bent .HA HA HA HA HA

 • no-profile-image

  Graanboerke, wat jan zegt op dit forum is zijn mening. alleen wordt zijn mening erg vaak, zo ook de mijne, geschrapt. En niet om taalgebruik, maar om de inhoud. ik houd niet op mijn mening te zeggen over de verdergelijke jacht in ons kand, aangevoerd door ene Prins, wiens grootvader alles overhoop geschoten heeft wat bewoog. En de waarheid mag gezegd worden, of niet dan?? wat zo raar is, is het feit dat die KNJv nooit durft te reageren op deze feiten.

 • no-profile-image

  Anti Jicht laat die Graanklander maar kwatten, die spuiten we zo wel plat want we kennen vanzelf geen parasieten hebben in het Spaanse Graan in ons Zaanse Veem! Jij ken beter effe googelen en reageren op deGelderlander 'Zwanenredster achtervolgd door shovel', 'zwanenmeisje door media overvallen', 'zwanenjager schoot op overjarig gras' en 'zwanenjager schiet met vergunning provincie'. Mooi leesvoer over de onbeschofte en criminele streken van die zogenaamde Faunabeheerders! Zoals jij zegt: het schuim der maatschappij. Hoe heb het kennen gebeuren dat zulk rotkreupel ons hele land heb verziekt? Dat komt vanzelf door het CDA. WEG ERMEE!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.