Varkenshouderij

Nieuws 378 x bekeken

Koppelgrootte steeds minder belangrijk

Asten – De biggenprijs wordt steeds meer bepaald door kwaliteit en steeds minder door koppelgrootte.

Koppelgrootte zal op termijn een verschil van 2,50 per big opleveren tussen leveranties van 150 en 500 of meer biggen. Voor kwaliteitskenmerken kan dat verschil oplopen tot € 7,50.

Dat betoogde Kasper Bekker, regiomanager Topigs Noord, gisteravond op een studieavond voor zeugenhouders georganiseerd door Boerenbond Deurne.

Bekker verwacht dat mesters voor algemene gezondheid en extra entingen een toeslag van maximaal 2 euro zullen geven. ”Als er meer entingen nodig zijn voor een gezonde big is dat het probleem van de fokker.” Voor kwaliteitsprogramma’s is slechts een kleine plus van 0,50 cent mogelijk. Eindbeer en zeugentype zullen een mogelijke toeslag tot € 2,50 per big opleveren, de kwaliteit van het management op het zeugenbedrijf zal goed zijn voor verschillen in toeslag van maximaal € 1,50. Flexibiliteit in levering is de mester ook geld waard, dat leidt tot toeslagverschillen van maximaal een euro per big.

Of registreer je om te kunnen reageren.