Varkenshouderij

Nieuws

Eén op de drie zeugenbedrijven Vlaanderen groepshuisvesting

Brussel – slechts één op de drie Vlaamse zeugenhouders is al overgeschakeld op een systeem van groepshuisvesting.

Dat heeft de vlaamse minister president Kris Peeters gemeld in het vlaamse parlement op vragen hierover.

Volgens cijfers van het Instituut voor Landbouw en Visserij-onderzoek van 2009 zouden 1.144 zeugenbedrijven zijn overgeschakeld. Dat is een derde van het totaal aantal bedrijven.
Omschakeling naar groepshuisvesting vóór 2013 is verplicht volgens Europese regels. De Vlamingen schatten in, rekening houdend met stoppende bedrijven, dat er vóór die datum nog 1.260 tot 1.500 bedrijven om zullen moeten schakelen.

In het parlement waarschuwde Peeters dat Europa niet geneigd zal zijn uitstel te verlenen op de omschakelingseis. Hij verwacht dat varkenshouders om aan de eisen te voldoen noodmaatregelen kunnen treffen. In bestaande stallen zouden deurtjes kunnen worden verwijderd uit de boxen in combinatie met een verlaging van het aantal dieren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.