Varkenshouderij

Nieuws

Duitse vleesbranche: Russische grenzen weer open

Bonn – De varkens- en pluimveevleesexport van Duitsland naar Rusland kan in principe weer zonder problemen worden hervat.

Dat meent brancheorganisatie Verband der Fleischwirtschaft (VDF) na een periode van onduidelijkheid over de eisen van de autoriteiten en de praktische problemen die in verband daarmee ontstonden.

Volgens VDF gelden voor een probleemloze afzet twee voorwaarden. Zo moet sprake zijn van vlees met een productiedatum van na 1 november vorig jaar, waarvan gedocumenteerd kan worden dat de laboratoriumtests op dioxine negatief zijn uitgevallen. En tevens moeten de laboratoria door de Russische autoriteiten zijn erkend. Op de laboratoriumbescheiden moet daarom het veterinaire certificaat staan aangegeven en dit moet met een stempel en een handtekening van de betreffende Duitse veterinaire dienst zijn bevestigd.

Eind vorige week was door de Russische autoriteiten al een lijst met door hen erkende laboratoria beschikbaar gesteld, evenals een lijst met Duitse vleesbedrijven die een exportvergunning hebben.

Door de onduidelijkheid zijn de afgelopen weken volgens de branche bij de grenscontroles allerlei problemen ontstaan waardoor de indruk werd gewekt dat weliswaar formeel geen exportverbod bestond maar de facto wel. ”Als nu de douane direct geïnformeerd wordt, kunnen de leveranties praktisch meteen weer worden hervat”, zo citeerde maandag varkenshoudersorganisatie ISN een niet bij name genoemde branchevertegenwoordiger.

Of registreer je om te kunnen reageren.