Varkenshouderij

Nieuws 155 x bekeken

'Deense varkenshouderij schrijft 2010 in zwart, maar 2011 in rood'

Kopenhagen - De resultaten in de Deense varkenshouderij hebben zich afgelopen jaar hersteld, maar de vooruitzichten voor het lopende jaar zijn somber. Dat meldt landbouw- en voedingseconomisch instituut (FØI) in Kopenhagen.

Volgens het instituut is 2010 een positieve uitschieter geweest. In de jaren 2007-2009 belandde het gemiddelde resultaat per bedrijf telkens in het rood; het sterkst in 2008 toen het verlies belandde op 216.000 euro.

In 2010 was het resultaat voor het eerst weer matig positief, namelijk 30.000 euro. Dat kwam door een gunstigere verhouding tussen vleesprijs en voerkosten, in combinatie met een verbetering van de graanprijzen waarvan een groot aantal varkenshouders met een akkerbouwtak ook profiteert.

Dit jaar zakt het Deense bedrijfsresultaat waarschijnlijk weer voor enkele duizenden euro’s in het rood. Het instituut gaat daarbij uit van met 15 procent stijgende voerprijzen en een met 1 procent dalende vleesprijs. De hoge graanprijzen verzachten het leed, zodat het resultaat niet zo ver wegzakt als in 2007/09, aldus het LØI in zijn nieuwe inkomensrapportage over de sector. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.