Varkenshouderij

Nieuws

Belgische supermarkten beraden zich over crisistoeslag

Brussel – De Belgische supermarktketens, aangesloten bij brancheorganisatie Comeos, beraden zich ieder voor zich over de vraag of ze mee willen werken aan een crisistoeslag op varkensvlees. Dat is het resultaat van het ketenoverleg dat eerder deze week werd gevoerd.

De crisistoeslag van ongeveer twee procent op de verkoopprijs zou moeten worden betaald door de consument en moet ten goede komen aan de varkenshouders. Het idee van een dergelijke crisistoeslag en de vorming van een fonds voor de varkenshouders is vorige maand ingebracht door het Algemeen Boerensyndicaat en de Belgische Boerenbond. Deze week is daar verder over gesproken. Het systeem zou analoog moeten werken van het melkfonds dat in 2009 werd opgericht naar aanleiding van de crisis in de zuivelsector.

Tijdens het ketenoverleg bleek dat de supermarkten weinig zien in het idee. Volgens Bert Bohnen van de Belgische Boerenbond vrezen de supermarktorganisaties voor de precedentwerking. ”In principe willen de slagers wel meewerken, maar er zijn er 3.000 en je kunt ze niet dwingen”, zegt Bohnen. De ongeveer 3.000 slagers in België zijn nog goed voor 30 tot 40 procent van de vleesomzetten.

Tijdens het overleg hebben de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) sterke druk uitgeoefend op de supermarkten. Bohnen: Het water staat de boeren boven de lippen. De voerkosten zullen nog verder stijgen. De varkensprijs herstelt wel, maar niet genoeg. We moeten op de korte termijn oplossingen hebben om de boeren te helpen. Voor de lange termijn zal Europees naar oplossingen moeten worden gezocht, via de pas ingestelde expertgroep. Als er nu niets gebeurt staan wij niet voor de gevolgen in.”

Ook Luc van Dommelen van het ABS zinspeelt op acties als er niets gebeurt. De woordvoerder van Comeos, onthoudt zich van verder commentaar. ”De leden moeten beslissen.”
Een nieuw ketenoverleg over de materie is nog voorzien voor deze week. Of dat lukt is de vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.